Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Ska fritt sök bara rulla på?"

Efter fem års tystnad är det dags att lägga de ideologiska motiven åt sidan och på allvar skärskåda konsekvenserna av fritt sök, den borgerliga valfrihetsreformen för gymnasieskolan.
Det skriver Anna-Lena Hogerud (S), oppositionsråd i Lund, och Olle Holmberg (S), ersättare i utbildningsnämnden.

Alla ungdomar i Skåne och Blekinge kan välja gymnasieprogram vid vilken kommunal gymnasieskola som helst i dessa län. De kan dessutom välja fristående gymnasieskola. Och detta alldeles oavsett om det finns en gymnasieskola med önskat program i deras egen kommun.
Denna borgerliga valfrihetsreform realiserades i kommunala avtal som började gälla med start 2009. Kommunerna ville på det här sättet kunna tillgodose elevernas förstahandsval av program och skola. Det är detta som kallas fritt sök.
För de flesta elever är förmodligen programmet det som är mest avgörande när de väljer skola.
Men för många elever är orten det viktigaste. Malmö, Lund och Helsingborg är attraktiva städer. Där vill många ungdomar tillbringa sina gymnasieår.
Vad betyder fritt sök för en kommun som Lund?
Lund är en magnet och många elever söker sig hit. Cirka 60 procent av eleverna i Lunds kommunala gymnasieskolor kommer från andra kommuner.
Det innebär att skolorna i Lund blir överfulla, samtidigt som andra kommuner utanför Lund dräneras på elever.
I Lund måste man planera att bygga både tillfälliga lokaler och, efter hand, fler gymnasieskolor, medan andra kommuner måste dra ner, plocka bort program och slutligen lägga ner skolor.
Det är ingen lätt sak att planera utbildning när valfriheten rör så stora områden och så många människor.
Hur kommer eleverna att välja nästa år? Kommer trenderna att hålla i sig? Vågar man gå igång med miljardinvesteringar eller riva skolor utan säkra underlag?
Osäkerheten är stor.
Då vore det väl bra om friskolorna i Lund kan suga upp elevöverskottet, säger kanske någon. Men det centrala i fritt sök är ju att eleverna ska få sina förstahandsval av program och skola tillgodosedda. Därför är det inte helt oproblematiskt att flytta över dem till en friskola om platserna i den kommunala skolan inte räcker.
Detta gäller inte minst med tanke på den turbulens som har varit kring kvaliteten och stabiliteten i fristående gymnasieskolor på senare år – de flesta människor har John Bauer-koncernens konkurs i färskt minne.
En social aspekt finns också på problemen med fritt sök.
Det är framför allt de välmotiverade eleverna som söker sig till de större städernas högskoleförberedande program.
Andra elever, som inte är lika hågade att pendla långa vägar för att fortsätta att studera, väljer kanske att avstå från gymnasiestudier om utbudet i den egna kommunen blir glesare och mer osäkert.
I så fall tilltar segregationen, och drömmen om skolor där ungdomar med olika bakgrund och intressen studerar tillsammans blir just en dröm.
En uppmaning till de i huvudsak borgerliga politiska majoriteterna i de kommuner som ingår i fritt sök:
Är det inte dags att lägga de ideologiska motiven bakom fritt sök åt sidan och på allvar skärskåda konsekvenserna av reformen? Det har inte gjorts på fem år. Ni har inte sagt ett knyst om hur systemet har fungerat.
Ska fritt sök bara rulla på?
Anna-Lena HogerudOlle Holmberg
Anna-Lena Hogerud (S) är oppositionsråd i Lund.
Olle Holmberg (S) är ersättare i utbildningsnämnden.
Gå till toppen