Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

FN-rapport stöd för konstnärer

Behövs det en särskild konstnärlig yttrandefrihet?
Det tycker Alfons Karabuda, som har varit med och tagit fram den första FN-rapporten som belyser just konstnärers rätt till det fria ordet.

– Det behövs eftersom hela verksamheten för en konstnär eller artist går ut på att nå och influera människor. Egentligen handlar det bara om att ge dem samma rättigheter som alla andra, säger Alfons Karabuda efter att ha presenterat rapporten på konferensen Safe Havens for Artists at Risk i Malmö.
Som ordförande för SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) samt den europeiska paraplyorganisationen, satt han med i ett särskilt expertråd som utformade FN-rapporten.
– Den är som en handbok som säger till staterna vilka instrument man ska titta på, säger Alfons Karabuda.
Mycket kretsar kring artikel 19 i de mänskliga rättigheterna, som medger vissa restriktioner av yttrandefriheten, exempelvis vid uppvigling. Detta utnyttjas av många stater som vill kväsa den fria konsten, enligt Alfons Karabuda.
– Som i Ryssland med Pussy Riot. Istället för att erkänna kritiken mot Putin hävdar man att de uppviglar mot de kristna.
Han tror inte att rapporten kommer att lösa allting, men hoppas på några steg i rätt riktning.
– Nu finns det i alla fall något att förhålla sig till. Många stater behöver ett officiellt dokument med en stämpel som säger: ”Det här är okej, och det här är inte okej”.
Gå till toppen