Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så är trygghetskänslan i Malmö

70 procent av Malmöborna känner sig trygga i de egna hemkvarteren, visar en undersökning med nästan 8 000 Malmöbor.
Men staden är splittrad. I Annelund, runt Norra Grängesbergsgatan, är nästan varannan tillfrågad mycket otrygg.

Klicka på länken i artikeln för en större karta.Bild: Grafik: Christer Cronqvist
Här finns en större karta.
7 965 slumpmässigt utvalda Malmöbor i åldrarna 18–85 konaktades av Malmö högskola under slutet av 2012 för att svara på frågor om den egna tryggheten. Nästan 4 200 svarade.
– Inget liknande har gjorts i Sverige. Det här är unikt, säger Malmö stads trygghetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl.
Undersökningens storlek gör att den är svår att jämföra med tidigare trygghetsstudier i Malmö.
– Syftet är att tydligare kunna analysera skillnader mellan olika stadsdelar och delområden, säger forskningsledaren Marie Torstensson Levander, professor vid Malmö högskola.
Tidigare undersökningar har bara gått att bryta ner på stadsdelsnivå – tryggheten i Husie har kunnat jämföras med den i Limhamn-Bunkeflo.
Den här gången finns så många svarande, att statistiken kan brytas ner på små delområden som Kronprinsen, Kryddgården, Kulladal och Kvarnby.
Alla har fått svara på frågorna:
1. Om du går ut ensam sent en kväll i ditt bostadsområde, känner du dig då trygg eller otrygg?
2. Finns det några speciella personer i området du bor i som du är rädd för?
3. Har det hänt att du tagit en annan väg för att undvika en obehaglig plats eller person i ditt bostadsområde?
De exakta resultaten, område för område, ska redovisas senare. På en presskonferens i Stadshuset i går, gavs en överskådlig bild.
Nästan 70 procent är trygga och skräms inte av någon av exemplen i de tre frågorna.
20 procent upplever otrygghet i en av de tre frågorna.
10 procent ger otrygga svar på minst två av tre frågorna.
Sedan har forskarna tagit de svarandes hemadresser och skapat en karta.
– Färgerna visar hur området trygghetsmässigt förhåller sig till medelvärdet i hela Malmö, säger lektor Anna-Karin Ivert vid Malmö högskola.
Resultat: en mycket brokig kartbild. Stora och dominerande gröna fält bryts av gula och orange fält med tilltagande otrygghet.
De röda områdena kännetecknas av ”mycket hög otrygghet”. Det handlar om Kirsebergsstaden, Persborg, Herrgården, Törnrosen, Almhög, Hermodsdal, Norra och Södra Sofielund, Södervärn, Möllevången och Annelund.
Ett litet delområde sticker särskilt ut: Annelund.
– Där har 48 procent svarat att de är otrygga på minst två av våra tre frågor. Det är en ganska stor avvikelse mot andra områden, säger Anna-Karin Ivert.
Annelund har i tidigare undersökningar klumpats ihop med övriga Södra Innerstaden.
– Det här måste vi titta närmare på. Det skulle kunna handla om Annelunds närhet till Norra Grängesbergsgatan, säger Anna-Karin Ivert.
Näst högst är otryggheten på Södervärn, följt av övriga röda områden. I flera gröna områden är otryggheten i stort sett noll.
Polis, räddningstjänst och kommun tänker omedelbart använda materialet för att prioritera insatser.
– Malmö är en fin och trevlig stad. Men undersökningen visar att det finns områden vi behöver ta hand om för att skapa ett ännu tryggare Malmö, säger polismästare Ulf Sempert.
– Nu kan vi pinpointa var insatserna behövs bäst. Vi tittar på slutsatserna av Malmökommissionens rapport och på förslag till en social investeringspolitik, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).
Vad är en social investering?
– I områden med hög otrygghet behövs exempelvis mycket mer resurser på kultur, fritid och skola för barn redan när de är väldigt små.
Gå till toppen