Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ekeroth upptaxeras för Avpixlat

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) ska återigen beskattas för delar av de donationer som kommit in till hans bankkonto och gått till sajten Avpixlat. Det har Skatteverket beslutat.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth när han berättade om sin ”time-out” från politiken i samband med järnrörsskandalen för ett år sedan.Bild: Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Efter avdrag handlar det som 184 000 kronor för inkomståret 2012 som Skatteverket tar upp till beskattning. Skatteverket menar att donationerna till Avpixlat till största delen ska betraktas som näringsverksamhet. Därför ska de beskattas.
Insamlade pengar till Avpixlat går inte längre via SD-riksdagsledamotens konto, utan till en ideell förening som bildades i somras. Men Skatteverket menar att den ideella föreningen bildats för sent. Därför är den inte anledning för att slippa betala skatt för 2012.
"Vid genomgång av lämnade uppgifter har Skatteverket funnit att utgifter avseende ett belopp om 230 000 kr inte kan verifieras. Du har godtagit att detta belopp beskattas som överskott av enskild näringsverksamhet. Resterande del av influtna medel anses ingå i det belopp som överförts till den ideella föreningen", skriver Skatteverket i sitt beslut.
Enligt Kent Ekeroths förklaring till Skatteverket har upplägget gjorts för att personerna bakom Avpixlat ska kunna vara anonyma.
I juni upptaxerades Ekeroth med drygt 160 000 för inkomstår 2011. Ett beslut som Kent Ekeroth överklagat. Men han kommer inte att överklaga skatteverkets beslut för 2012, skriver Aftonbladet.se
Vad anser du om beslutet?
– Helt väntat, planerat och godtagbart. Det är för övrigt sista gången det kommer hända eftersom allt nu sker genom en förening jag har bildat, uppger Kent Ekeroth via ett mejl till Aftonbladet.
Gå till toppen