Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Skådespelare vill bygga en rättvis värld

För tio år sedan bytte Gerhard Hoberstorfer spår, från att vara ”ung, snygg och odräglig” till att bli mer fokuserad, ödmjuk och eftertänksam.

Gerhard Hoberstorfer är stolt över sina barn och sitt jobb. ”Jag kommer inte från en släkt av konstnärer och är rätt stolt över att det har gått bra.”Bild: Vilhelm Stokstad / TT
– Jag tyckte inte att jag blev en människa förrän jag var 40. Det var en lång tonårstid fram till dess.
Om bara några år kan Gerhard Hoberstorfer fira 30 år i branschen. Under den tiden har han hunnit igenom nästan hela registret av rollkaraktärer – från opålitlig bad boy till klantig präst. Och förutom skådespelare kan han numera även titulera sig regissör. Dessutom utgör han stommen i bandet Bad Liver & hans brustna hjärtan.
För egen del tycker han att den största förändringen under de tre decennierna är att han har gått från att vara ganska odräglig till att bli mer ödmjuk. Hit hör även konsten att lägga kraften på rätt saker.
– När man är ung och i en etableringsfas är det mycket som drar i en. Överlever man den måste man bestämma sig för om man vill bli en pajas eller en som gör något vettigt.
– Det tar tid att utveckla en hållning, en estetik. Men när man blivit så gammal som jag har man inte längre tid med tjafset, säger han.
Nu är fokus inställt på att få något gjort genom att jobba mycket och ärligt. Prioritera saker han tror på och välja bort det som inte funkar.
I yrkeslivet har det bland annat inneburit att han börjat regissera, något han gärna gör mer. Även som skådespelare har det haft betydelse, men då handlar det inte om en strävan efter att få vissa roller utan att få ingå i roliga, intressanta och kreativa sammanhang.
Just nu är han aktuell på Stadsteatern i Stockholm. Dels i Norén-dramat ”3.31.93”, dels i pjäsen ”Arnold” där han spelar Ed, en av de större rollerna.
– Jag har haft så mycket att det nästan är väggen-varning, säger han och suckar lite, men påpekar också att han gillar att dra igång nya saker och då får man ibland skylla sig själv.
Det låter som att du har det ganska bra. Kan du känna att du har nått ditt mål nu?
– Nej, perfekt blir det ju aldrig. Men som fast anställd konstnär på en stor institution finns många bra förutsättningar att få genomföra sina egna idéer. På det sättet känner jag mig väldigt privilegierad.
Samtidigt säger han att privilegiet i sig också ska förvaltas på ett intressant och smart sätt, både för egen del och gentemot andra. Inte minst de på alla små teatrar och i fria grupper som sliter för att få det att gå ihop.
– Jämfört med dem har jag ett fantastiskt tryggt liv och det är jag väldigt tacksam för. Men jag är ju idealist och vill bygga en rättvis värld. Och det är skitjobbigt.

Gerhard Hoberstorfer

Gör: Skådespelare, regissör och sångare.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Sambon Nina Grundström, barnen Georg, 22, Erwin, 19, och Agnes, 6 år.
Aktuell: Gör rollen som i Ed i pjäsen ”Arnold”. Spelar diakon i Lars Norén-pjäsen ”3.31.93” på Stockholms Stadsteater. Fyller 50 år i dag den 18 november.
Gå till toppen