Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Talanger tas inte tillvara”

Sverige kan inte fortsätta att vara det land som tillhandahåller utbildning av högsta klass, men sedan inte tar vara på kompetensen hos de personer som genomgått den. Det skriver Cecilia Wikström (FP), Europaparlamentariker, och Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Siffror från EU-kommissionen visar att varje europeiskt land står inför en gigantisk demografisk utmaning med en åldrande befolkning och alldeles för få nyfödda. Detta innebär att vi inom den kommande tjugoårsperioden kommer att behöva ett stort inflöde av människor från länder utanför EU bara för att upprätthålla dagens välfärdsnivå. Det står klart att EU måste locka till sig och behålla kvalificerad arbetskraft. Bara så kan vi behålla och stärka vår konkurrenskraft i en allt mer globaliserad värld.
År 2012 fanns det 2 277 studenter från tredje land som studerade vid Lunds universitet.
Totalt i EU verkar omkring 200 000 människor vid ett europeiskt universitet. Studerar de i Tyskland, Europas ekonomiska motor, så har de ett och ett halvt på sig att hitta ett jobb och etablera sig i landet efter avslutade studier. Tyskarna har nämligen insett värdet i att behålla studenterna och forskarna.
Sverige är tyvärr sämst i hela EU.
Studenter och forskare vid våra universitet får sitt examensbevis och har sedan tio dagar på sig att lämna landet. Många lockas till länder som USA, Kanada, Australien eller Indien.
Vi tillhandahåller alltså en utbildning av allra högsta klass, men när utbildningen är slutförd så kommer vi i Sverige inte att dra någon som helst nytta av dessa välutbildade personer.
En av dessa personer som ger sig av till exempelvis USA kommer kanske att vara med i ett team som löser gåtan med cancer, MS eller hiv/aids, en annan kanske är med och hittar hållbara metoder för att klara framtidens energiutmaningar.
Vi behöver nu ett regelverk som lyfter fram utbildning, forskning och innovationskraft. Det är detta som kan skapa välstånd för vår kontinent. För trots den ekonomiska krisen och höga arbetslösheten i Europa har allt för många företag svårt att hitta den spetskompetenta personal de behöver.
I Europaparlamentet leder Cecilia Wikström arbetet med att utforma förenklade, förbättrade och mer harmoniserade regler för studenter och forskare från tredje land som verkar i Europa. I linje med EU-kommissionens förslag är målet att skapa harmoniserade regler med minskad byråkrati, större tillgång till arbetsmarknaden under studieperioden och möjlighet att stanna upp till ett och ett halvt år efter avslutade studier för att kunna starta upp sitt eget företag eller hitta ett arbete.
För bara några dagar sedan röstades rapporten igenom med nästintill enhällig majoritet i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter i Europaparlamentet.
Vi uppmanar nu ministerrådet att så snart som möjligt inta sin ståndpunkt så att en överenskommelse kan nås.
Sverige kan inte fortsätta vara landet som tillhandahåller utbildning, men sedan inte tar vara på kompetensen hos de som genomgått den.
Enkla, säkra processer och bättre villkor kommer att leda till att de största talangerna tas tillvara.
Bara så kan vi förbli ett konkurrenskraftigt, dynamiskt och kunskapsintensivt land.
Cecilia Wikström Per Eriksson
Cecilia Wikström (FP) är Europaparlamentariker.
Per Eriksson är rektor för Lunds universitet.
Gå till toppen