Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Berättelsen döljs aldrig av action

Det är lätt att förstå varför Suzanne Collins romantrilogi "Hungerspelen" blivit ett kultfenomen, tycker Mattias Oscarsson, som sett  ”Catching Fire”.

ConcertGenre: Science Fiction/Drama. ConcertArtist: The Hunger Games – Catching Fire. ConcertLocation: USA, 2013. Regi: Francis Lawrence. Med: 
Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.26. .
Collins upphöjer helt enkelt de finniga våndorna till hundra i sin berättelse om en dystopisk framtid där ungdomar tvingas döda varandra i gladiatorspel i en direktsänd dokusåpa.
Del två, ”Catching Fire”, börjar med den motvilliga hjältinnan Katniss liv som en slags Idol-vinnare. Efter vinsten i ettan särbehandlas hon och Peeta och får bo i en vinnarby i det fattiga och glåmiga Distrikt 12. Men deras trots inne på arenan tycks ha tänt gnistan till en revolution runt om i distrikten. För att stävja upproren beordrar diktatorn Snow att Katniss och Peeta ska tävla igen, och nu möta tidigare mästare. Mästarparaden känns givetvis igen från reality-tv, exempelvis "Expedition: Robinson".
Ettan var en lyckad filmatisering, men "Catching Fire" är bättre. Den nye regissören Francis Lawrence har fått en större budget och bjuder på mer ögonfägnad, men glömmer aldrig bort att "Hungerspelen" främst handlar om relationer och människor av kött och blod, till skillnad från många andra fantasyfilmer. Även om här finns imponerande action och effekter, skyms aldrig det sociala spelet med Katniss (suveräna Jennifer Lawrence) som emotionellt centrum.
Filmen slår slugt an alla strängar i tidsandan, och låter publiken både ha kakan och äta upp den tills "Hungerspelen" blir en slags pubertal guilty pleasure. Ett groteskt och meningslöst dödsspel som är ruggigt spännande. En avsky inför klassklyftorna, men samtidigt ett visuellt frossande i den rika huvudstadens lyxliv och teknologier. En självständig kvinnlig huvudperson – jordnära och pojkflickig – vars upphöjelse till kändis inte så lite har drag prinsessdröm, garnerad med fantasifulla festblåsor. Men "Hungergames" är också en uppväxtskildring om hur en apolitisk ung människa – se där, ytterligare en tidskoppling – kommer till insikt och börjar ta aktiv ställning. Vi får se mer av den varan i den tredje filmen "Mockingjay – Part 1" nästa höst.
Gå till toppen