Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högsäsong för inbrott i bostäder

I dag drabbas sexton skånska familjer av inbrott. Länet är värst utsatt i landet sett till antal invånare. På tio år har bostadsinbrotten ökat drastiskt, men kurvan kan ha vänt.
– Vi ser en nergång med 15–16 procent under 2013, säger Stefan Bengtsson, chef för polisens specialsatsning Bisu.

Det är inbrottssäsong. Den här veckan är årets värsta, säger statistiken. Höstens mörker skyddar tjuven och kriminella har också lättare att se var folk ännu inte hunnit hem från jobbet för att tända upp sina hus. På gatorna i bostadskvarteren rör sig färre grannar än under sommarhalvåret – färre möjliga vittnen, fler inbrottstillfällen.
Mellan 2002 och 2012 ökade antalet anmälda bostadsinbrott i landet från 16 562 till 21 346, en uppgång på 29 procent. Skåne har hade 4 857 fall under 2012, en uppgång på 47 procent sedan 2002. Med 1,8 procent av hushållen drabbade av inbrott under 2012 är Skåne hårdast utsatt av alla län.
– Vi har inte en enskild tydlig förklaring. Men danskarna, som har rejält mycket värre problem än vad vi har, ser två förklaringar – Schengeninträdet som gjorde det lättare för kriminella att resa över gränserna samt att danska polisen organiserade om sig till större enheter. De tappade kontakten med sina vaneförbrytare. Det är säkert liknande skäl här, säger kommissarie Stefan Bengtsson, chef för Skånepolisens specialsatsning mot inbrott, Bisu [Bostads Inbrott Spaning Utredning].
I huvudsak finns tre typer av inbrottstjuvar:
Missbrukare.
Yrkestjuvar – multikriminella som kanske sysslar med narkotikaaffärer under den varma årstiden när mycket folk rör sig ute, men väljer inbrott när hösten kommer.
Ligor – bosatta eller hitresande. Anmälningsstatistiken visar att sedan 2006 har Skåne, tillsammans med Halland och Västra Götaland, drabbats särskilt hårt av bostadsinbrott under årets sista månader.
– Den tydliga säsongsprägeln i anmälningarna är ett tecken på att vi har med en mobil, organiserad brottslighet att göra, vare sig det är tillresande eller lokala gärningspersoner, säger Anton Färnström, statistiker på Brå.
Bisu-chefen Stefan Bengtsson menar att det är lätt att se hur ligor rör sig – det kommer ”kluster” av inbrott i ort efter ort. Men det är svårare att komma åt ligamedlemmarna.
Ett sätt är att undersöka dem som reser från landet.
– Vi har gjort några kontroller tillsammans med Kustbevakningen i år. Första gången hittade vi gods för 800 000 i en lastbil på väg till Polen. Grejerna var stulna under de föregående 48 timmarna i Östergötland, säger Stefan Bengtsson.
Det skulle kunna ha varit en tillfällighet, resonerade Bisupoliserna och gjorde en kontroll till. Då hittades en lastbil med stöldgods från Östergötland och Halland. Värde 900 000 kronor.
Insatsen gav resultat, men tjuvarna åkte inte fast – bara chaufförerna, misstänkta för häleribrott.
– Vi kommer i alla fall åt förtjänsterna. Och när vi arbetar på det här sättet så blir det avskräckande. Jag tycker att hela svenska polisen tar mängdbrott på större allvar än på länge. Det har säkerligen bidragit till att antalet minskar, säger Stefan Bengtsson.
Specialsatsningen – nationellt och regionalt – bygger på mer ”underrättelsebaserat” polisarbete. Annorlunda uttryckt: mer tid.
– Polisen idag är ofta fokuserad på DNA, fingeravtryck, skoavtryck. Syns inte de spåren på brottsplatsen, så skriver patrullen ”inget säkringsbart” och så är det färdigt. Vi [Bisu] kan åka ut till områden som varit hårt drabbade av inbrott och bara prata runt med folk, det hinner ordinarie patruller sällan. Det har gett mycket extra information att jobba med: bilnummer, bilfabrikat på fordon som folk har sett och som vi kunnat knyta till pågående ärenden.
Lyckade polisinsatser kan alltså verka avskräckande. Men den bästa lösningen är att stoppa inbrottet innan det händer.
– Det här har du hört förut, men det är fakta: det viktiga är att hålla koll åt varandra. Ser du någon som är okänd i ditt område, gå ut och fråga vänligt om du kan hjälpa till med något, det avskräcker tjuvarna, men hjälper dem som är ärliga, säger Stefan Bengtsson.
Gå till toppen