Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverige missar VM-slutspelet

Portugal med Cristiano Ronaldo i spetsen krossade den svenska VM-drömmen och vann med 3-2 på Friends arena.

Sverige var på desperat jakt efter ett mål, en vinst som skulle föra landslaget till VM i Brasilien.
Publiken på Friends arena var tänd och ville göra allt för att stötta sina favoriter.
I första halvlek anföll svenskarna mot en gul fansvägg på kortsidan.
"In med bollen, in med bollen i mål, skanderade åskådarna.
Men det Brasilienfödda mittbacksparet Pepe och Bruno Alves stängde till det mesta.
Efter ungefär en halvtimme började Portugals fruktade Cristiano Ronaldo röra på sig och skapa möjligheter till sig själv och lagkamraterna.
När Pepe rensade bort en boll framför fötterna på Johan Elmander, sänkte han tillfälligtvis den svenske anfallaren, och startade en kontring.
Bollen snappades så småningom upp av Ronaldo, som med känsliga fötter serverade Hugo Almeida en passning. Almeida nickade utanför.
Portugal kändes vassare under den första halvleken.
Det dröjde till den 42:e minuten innan Sverige genom Kim Källström fick iväg att skott som den portugisiske målvakten Rui Patricio tvingades göra en räddning på.
Cristiano Ronaldo kunde direkt i starten av den andra halvleken ha gett Portugal ledningen. Andreas Isaksson räddade friläget med en fotparad.
Temperaturen höjdes.
Svenskarna gav svar på tal. Zlatan Ibrahimovic arbetade fram bollen till Sebastian Larsson, som i en ypperlig position fick iväg ett hyggligt skott.
Men inte bättre än att Rui Patricio kunde rädda.
Det kändes som om det svenska självförtroendet hade fått ett lyft.
Effekten blev ytterst kortvarig.
I den 50:e minuten drog Portugal upp ett magnifikt anfall.
Raul Meireles trixade iskallt utanför eget straffområde, lättade upp bollen till Nani. Han nickade ned den till Joao Moutinho, som slog en perfekt genomskärare till Cristiano Ronaldo. Världsstjärnan accelererade från det svenska försvaret och gjorde 1–0 till Portugal.
Sverige var nu tvunget att satsa allt framåt för att göra tre mål.
Som så många gånger förut var det Zlatan Ibrahimovic som gav Sverige nytt hopp.
I den 67:e minuten vann han en duell med Bruno Alves och nickade in 1–1 på en hörna.
Och det skulle komma mera.
Johan Elmander fick en tryckare i ryggen av Miguel Veloso, precis utanför Portugals straffområde.
Frispark.
Kim Källström måttade, precis som Zlatan Ibrahimovic.
Den senare klippte till och Sverige hade vänt.
Friends arena exploderade av glädje.
Men ytterligare ett mål skulle göras.
Inte omöjligt arton minuter var kvar.
Tillställningen utvecklades till en nagelbitare av format – med en huvudrollsinnehavare som tog över hela showen: Cristiano Ronaldo.
Fem minuter efter Zlatan Ibrahimovics ledningsmål genomskådade han en svensk offsidefälla, sprang genom och smällde in kvitteringen.
Zlatan Ibrahimovic var en stor sportsman och applåderade uppvisningen.
En uppvisning som inte var över.
Två minuter senare sprang Ronaldo i åttor runt det svenska mittförsvaret och det var 3–2 till Portugal.
VM-drömmen var definitivt släckt för svenskt vidkommande.
Nu kan planeringen inför kvalet till EM i Frankrike 2016 starta.
Cristiano Ronaldo själv, hela playoff-mötets hjälte, tycker att det bästa laget vann.
– Ärligt talat spelade vi bättre än Sverige i båda matcherna. Jag respekterar Sverige som har både jättebra spelare och tränare, men vi var bättre. Vi förtjänade att vinna, sade han till TV 4.
– Vi blev lite stressade och nervösa när Sverige gjorde två mål på fem minuter. Det var lite jobbigt, men när vi gjorde det fjärde målet (tredje i returen) så löste det sig.
– Jag jämför mig inte med Ibrahimovic, han är också en fantastisk spelare. Han gjorde sitt bästa för sitt landslag, jag för mitt. Men vi förtjänade det.
– Jag försöker göra mitt bästa hela tiden, säsong för säsong. Jag vill bli en bättre spelare och person. Jag får möjligheter att göra mål och jag gör mål.
Om att få spela VM i Brasilien säger Ronaldo:
– Det är en fantastisk bedrift. Vi pratar samma språk som där, portugisiska. Vi njuter av att få spela sådana mästerskap.
Svenske lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic dröjde länge kvar i omklädningsrummet efter playoff-förlusten. I sin app Zlatan Unplugged säger han dock att Sverige förlorar på Portugals kontringar.
"Vi blir straffade på kontringarna när vi tappar bollen. Deras kvalitet är just kontringar. Vi gör en bra match – vågar hålla i bollen och hjälper varandra", säger Ibrahimovic i appen.
"Jag var fokuserad och inställd på att jag skulle göra tredje målet. Men tyvärr fick vi målen emot oss och då blev det tuffare", säger han om känslan efter att han gjort 2–1-målet.
"Det var nog sista försöket att nå VM med landslaget för min del. Så långt fram spelar jag nog inte i landslaget. En sak är säker; ett VM utan mig blir inget att kolla på – så det är inte lönt att vänta på VM. Stort grattis till Portugal, men båda lagen förtjänade att ta sig till VM", fortsätter Zlatan Ibrahimovic.
Backen Mikael Antonsson var besviken efter matchen.
– Det var väldigt tyst. Vi pratar om ett litet tag. Det är många besvikna huvuden just nu, och man är ju besviken att man inte får spela VM, sade han till Radiosporten.
Antonsson säger att han gärna ser att Erik Hamrén fortsätter som förbundskapten:
– Det är en väldigt duktig och begåvad man, så han har nog tankar om vad han kommer göra nu. Vad han än väljer så kommer det att vara rätt val. Jag tycker det är en bra förbundskapten.
Inhopparen Jimmy Durmaz beskrev sina känslor efter matchen.
– Det finns inga tankar just nu. Man är så besviken. Vi är så nära, men så går det inte. Det är förjävligt, sade han till Radiosporten.
– Vi visste att det skulle bli en sån här match, vi visste att vi skulle göra mål. Men när de får göra 2–2 och sen 3–2 direkt efter så dör matchen.
Kim Källström var efter matchen positiv till en fortsättning i landslaget.
– Jag är kanske ingen junior längre, men som det känns nu känner jag en vilja att fortsätta. Men det här är kanske inte kvällen att tänka på det, sade han till TV 4.
Han är nöjd med Sveriges kvalinsats:
– Vi har gjort ett strålande kval, hela vägen in. Men det är bittert att det inte räcker hela vägen.
Gå till toppen