Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Yrkestjuven tipsar: Så skyddar du dig mot inbrott.

En väldigt stor hundskål i trädgården, ett halvätet köttben, men
ingen hund. Så skyddar sig en före detta yrkestjuv mot inbrott.

”Kalle” är hederlig sedan mer än fem år, men har hundratals inbrott under flera decennier att välja mellan när han ska berätta hur en inbrottstjuv går tillväga.Bild: Foto: Amelie Herbertsson
”Kalle” är hederlig sedan mer än fem år, men har hundratals inbrott under flera decennier att välja mellan när han ska berätta hur en inbrottstjuv går tillväga.
– Jag är en jävligt försiktig människa, så jag tar aldrig några chanser. Jag tittar på en massa saker. Det typiska är om brevlådan är full, soptunnan, är ljuset på i huset? Och är det tänt, går då lamporna på timer, så att det slår på vid en viss tid? Det ska finnas minst tre timers till lamporna för att hålla en tjuv borta.
Bästa objekten är äldre hus i utkanten av ett villaområde.
– Då är det en uppväxt trädgård så att du är skyddad från vittnen. Och i utkanten av området brukar det ligga en väg eller så, då får du dels ljudkamouflage, dels är det lätt att sticka efteråt.
Hur gjorde du för att ta dig in?
– Altandörren är bäst, bara bräcka upp den. Du sätter i en kofot vid karmen och bänder. Är du skyddad och det är en väg eller något i närheten så smäller du rutan och sticker in handen och öppnar. Många lämnar nyckeln i låset på insidan.
Fönster öppnas med hjälp av en batteridriven borrmaskin: borra igenom fönsterkarmen och stick sedan in en skruvmejsel för att slå upp handtaget.
– Sedan har de flesta fönster lås uppe i karmen, men det bryter man upp med händerna. Eller så är man två och en håller upp fönstret när den andre kryper in och öppnar inifrån.
Larm avskräcker inte alltid. Det tar i bästa fall fem, tio minuter för polis och larmbolag att komma. Att knäcka en ruta och stjäla en dator precis innanför tar bara sekunder, enligt Kalle.
Hur förberedde du dig för ett inbrott?
– Du får spana, promenera omkring på bra adresser. Men man måste gå som att man har ett mål. Alla andra är på väg någonstans, då kan du inte gå och virra på huvudet, titta in i trädgårdarna, det blir generalknas. En tjuv måste röra på ögonen, inte huvudet.
Du bor själv i hus nu, hur skyddar du dig?
– Jag har satt upp skyltar om att det är kameraövervakning på området, men kameran är inte inkopplad. Och så har jag ställt ut en skitstor hundskål i trädgården. Det ligger ett riktigt brett halsband med koppel intill. Bredvid har jag lagt ett halvätet köttben – det ser ut som jag har en riktigt stor hund fast jag inte har någon. Då tar en tjuv inte chansen, det är inte värt det. Det har funkat hittills.
Kalle heter egentligen något annat.
Gå till toppen