Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hedenhös-bok stoppas

Bonnier Carlsen har beslutat att inte ta med "Barna Hedenhös upptäcker Amerika" i kommande utgåvor av sin samlingsvolym om Barna Hedenhös, uppger SVT:s "Kulturnyheterna". Som grund för beslutet uppger Eva Dahlin, litterär chef på förlaget, att berättelsen innehåller "förlegade värderingar".

Bild: Bokomslag: Bonnier Carlsen
Kritik väcktes tidigare i veckan mot att Bonnier Carlsen gett ut flera av Bertil Almqvists böcker om Barna Hedenhös utan att förklara den tidens värderingar. I "Barna Hedenhös upptäcker Amerika" från 1950 framställs indianer på ett stereotypt sätt och kallas exempelvis för "rödskinn".
Ellen Karlsson, förlagschef på Urax förlag, som också ger ut ett par av Almqvists Hedenhös-böcker har löst problemet med textredigering.
– Jag har gjort två textredigeringar i de här bilderböckerna för att modernisera dem, för att vissa saker säger man inte längre. I originalutgåvan står det till exempel "I negerstammarnas Afrika", det har jag tagit bort. Det tror jag Bertil Almqvist, som var antirasist, hade hållit med om om han hade levt nu. Han hade inte skrivit så, säger hon.
Gå till toppen