Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kaj flyttar till London – får 34 krokodilkompisar

I tv-serien ”Croc Man” berättar Shaun Foggett hur han flyttade till sin bror efter att ha fyllt trädgården med krokodiler.
Jordbruksverket är nu redo att låta växthuskrokodilen Kaj få 34 nilkrokodilkompisar på Foggetts krokodilzoo söder om London.

Nilkrokodilen Kaj omhändertogs från ett växthus i Malmös utkanter av djurskyddsskäl. Sedan dess har Kaj levt ett otryggt liv i Höganäs, under ständigt avlivningshot.
Men nu ser framtiden plötsligt ljus ut för Kaj – som förmodligen är en ”Kajsa”, en hona.
Kajs nya ägare, polisen, har hittat ett nytt permanent krokodilhem.
– Vi har fått ja från en djurpark i England, säger Marie-Louise Törnblad på Malmöpolisen.
– Jag gläds verkligen. Kaj har förmodligen 30–40 år kvar att leva, säger Michael Diemer på Jordbruksverket.
Crocodiles of the World är Storbritanniens första och enda krokodilzoo med tretton olika krokodilarter i samhället Crawley, nära flygplatsen Gatwick.
Bakom parken står Shaun Foggett. Hans kamp för krokodiler har blivit en tv-serie kallad ”Croc Man”, som i Sverige går att se på Viaplay. I serien berättar Foggett hur han i många år höll krokodiler hemma i trädgården. 2010 fick han tillstånd att bygga om en tidigare industrianläggning till krokodilzoo. För att få råd till reptilparken, flyttade han hem till sin bror.
Jordbruksverket är redo att skiva ett så kallat ”förflyttningsintyg”, som krävs för att den utrotningshotade krokodilen ska få föras till England. Den 112-åriga föreningen Djurskyddet Malmö, som normalt hjälper katter och hundar, är tillsammans med företaget Djurambulansen med och finansierar krokodilhjälpen.
– Det är nog första och enda gången vi hjälper en krokodil. Men det vore fel att inte hjälpa ett utrotningshotat djur, säger Djurskyddet Malmös ordförande Catharina Göransson Lundberg.
Brittiska Joint Nature Conservation Committe har bistått Jordbruksverket. Först var den brittiska myndigheten lite oroad. Crocodiles of the World har nämligen redan en stor grupp nilkrokodiler, 34 stycken, på en ganska begränsad yta.
Den brittiska myndigheten har, på begäran av Jordbruksverket, undersökt saken närmare. Då kom ett glädjande besked.
Den brittiska krokodilparken ska flytta och expandera i februari nästa år. Brittiska myndigheter ser därmed inga hinder för att Kaj blir engelsman. Det är i februari Kajs flytt ska ske, meddelar Malmöpolisen.
– Mitt förslag är att man lägger Kaj i en sovsäck och binder omkring så att han inte kan röra sig för mycket. Sedan är det bara att lägga sovsäcken i en kombibil och köra till England, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet.
Kaj har levt ensam i Malmöväxthuset. Blir det bra med 34 kompisar?
– Under förutsättning att krokodilerna går ganska trångt så brukar det gå bra. Då sätts revirhävdandet på undantag. Krokodiler är inte enstöringar, även om de inte är flockdjur. Det är tråkigt att bara ligga ensam.
Efter veckor av krokodilarbete, andas polis och Jordbruksverk ut.
– Men alla måste tänka sig för. Bara för något år sedan stoppades en resenär på Landvetters flygplats. I handväskan låg en liten levande nilkrokodil som personen hade köpt på en marknad i Istanbul, säger Michael Diemer på Jordbruksverket.

Kaj(sa)s hektiska höst

22 september. I gryningen gör polisen husrannsakan i en villa i Malmös utkanter. I växthuset hittar polisen en 2,5 meter lång levande krokodil. I frysen låg en död krokodil.
4 oktober. Den levande krokodilen omhändertas av djurskyddsskäl. Under poliseskort tar Djurambulansen krokodilen till företagets lokaler i Höganäs.
11 oktober. Kajs tidigare ägare förhörs av polis om sitt krokodilinnehav. Malmöbon berättar att han kallar krokodilen för Kaj och att han fick såväl Kaj som den krokodil polisen hittade i frysen av djurhandlaren Ingemar Forss för ungefär tio år sedan.
19 november. Polisen i Malmö meddelar att Kaj ska flytta till England.
Gå till toppen