Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kort med lås ger kunderna ökad säkerhet

Allt fler bankkunder kan bestämma hur bankkortet ska fungera. Skyddet ökar mot obehörig användning.

– Man kan göra dessa ändringar via nätet eller per telefon, säger Carl Renström, kortchef på Handelsbanken.
Sedan Handelsbanken införde möjligheten att förändra kortets giltighet, först för näthandel, har färre kunder råkat ut för att deras kort använts av någon obehörig.
– Det här är ett sätt att både öka säkerheten och kundernas kontroll över sitt kort och hur det kan användas. Kunderna är positiva till den här möjligheten, säger Carl Renström.
ICA-banken har ett liknande system som bland annat innebär att man kan öppna kortet för till exempel Europa under en kortare eller längre period, allt beroende av hur länge man ska vara borta. Grundinställningen är att kortet är öppet för uttag och köp i Norden. Vill man handla på nätet eller utomlands får man öppna det.
Nordeas kort är öppet för handel över hela världen från början, men går att stänga och öppna igen. Kunden kan bestämma var och när det ska vara öppet för till exempel köp och uttag utomlands. Det går att göra förändringar så ofta man vill utan någon kostnad.
Skandiabanken har en regionspärr utanför Europa för både kortköp och uttag som grundinställning i sina kort. Men spärren går att häva när man ska åka till något land utanför Europa. Skandiabankens kunder kan också sätta ett maxbelopp för nätköp.
– Just nu har vi ingen överblick över hur vanligt det är med den här tjänsten, men vi ska skaffa oss mer information om bankernas olika säkerhetssystem – det är en viktig aspekt när man som konsument väljer vilken bank man ska anlita, säger, Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas bankbyrå.
Han tycker att systemet med att kunna öppna och stänga kortets funktion beroende på vilket behov man har är bra.
– Det ger kunderna ökat ansvar och ökad kontroll över sitt kort. Det är bra och jag hoppas att det blir en följa John-effekt av detta, säger Ulf Rydstedt.
Gå till toppen