Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Madsen har Tokyo i siktet

Marcus Madsen är en av de främsta skyttetalangerna i Sverige. Och som det ser ut i dag är han en av de som SOK kan komma att satsa på inför OS i Tokyo 2020.
– Det känns väldigt bra att de tror på en och att de vill vara med och stödja ens satsning, säger Marcus Madsen.

Intresset för skytte började när han som 10-åring deltog i Kul i fem, där Vellinge skytteförening hade en prova-på-dag. I dag, nio år senare, är han den bästa skytten i Skåne.
Till vardags pluggar han till civilingenjör i teknisk fysik vid Linköpings universitet. Utöver detta försöker han träna minst ett pass varje dag. Att kombinera studierna med skyttet har hittills inte varit några problem.
– Det gäller att plugga hårt och sen när man har tid kan man gå och träna när man vill. Och när man känner för det, så det inte blir ångest, säger han.
Det har varit ett bra tävlingsår för Skåneskytten. I februari placerande han sig fyra under herrjuniorernas EM, tog guldtrippel i tredagarstävlingen Intershoot i Haag där han även slog svenskt rekord och senast i november tog han sitt första SM-guld i seniorklassen.
– Jag har hållit en jämn hög nivå under en lång tid. Och det har gått extra bra nu. Jag får bra stöd från förbundet och jag har en bra tränare som hjälper mig mycket med utvecklingen, säger Marcus Madsen.
I oktober deltog han i Youth Olympic Camp som anordnades av Sveriges olympiska kommitté. Där samlades morgondagens talanger från hela Sverige och testades för en eventuell satsning inför OS i Tokyo 2020.
– Det känns väldigt bra att de tror på en och att de vill vara med och stödja ens satsning. Jag har ju varit med och presterat och visat framfötterna under året, säger Marcus Madsen.
Innan 2013 är slut väntar mycket träning och ett antal tävlingar. Målet nästa år är att kvala in till EM i Moskva och VM i spanska Granada. Och om sju år kan det alltså vara aktuellt med OS.
– Mitt huvudmål har alltid varit att försöka bli så bra som möjligt. Det är kul att tävla på det sättet. Att vinna OS skulle vara det ultimata för mig, säger han.

Framtida skånska olympier

De deltog i Youth Olympic Camp i oktober:
Johanna Magnusson, Malmö, 15 år, badminton
Patricia Berghult, Malmö, 19 år, boxning
Christian Cindric, Malmö, 13 år, gymnastik
Hamza Gungör, Malmö, 14 år, gymnastik
Joakim Lenberg, Malmö, 12 år, gymnastik
Alfred Nordgren, Malmö, 16 år, rugby
Petter Fredriksson, Malmö, 16 år, simning
Frida Källgren, Malmö, 15 år, simhopp
Marcus Madsen, Vellinge, 19 år, sportskytte
Oskar Svensson, Trelleborg, 21 år, tyngdlyftning
Gå till toppen