Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu krävs en åtgärdslista

Nu kräver miljöförvaltningen i Lund en lista på hur kommunen ska rätta till problemen på Högevallsbadet. Samtidigt visar nya tester att luftfuktigheten är för hög på badet.

Värdena av mätningarna av gasen trikloramin är oacceptabla, skiver Miljöförvaltningen i en rapport.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Elin Holgersson tog igår del av rapporten från trikloraminmätningarna på det nyrenoverade badet och konstaterade att de högsta värderna är oacceptabla. Gasen trikloramin kan få det att svida i ögonen och i stor utsträckning ge astmabesvär och hudirritation. Den uppstår framför allt när klor reagerar med kväve och gärna i varmt vatten som är i rörelse.
Vid förra mätttillället i mars fanns också värden över gränsen som till exempel ledde till att bubbelpoolen stängdes, men inga var så höga som den här gången. Under onsdagen sökte hon ansvariga för badet för att begära att få en skriftlig åtgärdsplan.
– Den ska innehålla vilka insatser som ska göras och en tidplan, säger hon.
Samtidigt tror hon inte att familjer som varit och badat i de höga gashalterna under höstlovet behöver vara oroliga för några följder.
– Har man inte upplevt några besvär så är ett tillfälle inget man behöver oroa sig för. Men om man upplever att man mår dåligt och kopplar det till besök i badet så är det klart att man ska agera.
Ingen av de anställda som ständigt vistas i miljön har heller, enligt kultur- och fritidsförvaltningen, under hösten påverkats på liknande sätt som i början av året då flera blev dåliga och fick hudutslag.
Björn Berséus är miljödirektör i Lunds kommun. Han tycker att det är olyckligt att Högevallsbadet efter alla problem som varit måste stänga vissa attraktioner, men menar också att det är bra att rutinerna fungerar.
Badet hade under höstlovet öppet med höga halter trikloramin. Spelar det någon roll att mätningen som var planerad i september, gjordes först i oktober?
– Nej, vi ville ha maxbelastning. Så det var de förutsättningar man hade, säger han.
Även luftfuktigheten är för hög på badet, skriver konsulten Weedo och varnar för att fukt kan tränga ut i konstruktionen.
Luftfuktigheten är för hög på alla mätpunkter utom en, visar den senaste undersökningen. Det är inget som besvärar badgästerna, tvärt om upplevs det ofta som behagligt. Men de höga halterna kan innebära att fukt tränger in i byggkonstruktionen, med mögelskador som följd, skriver badhuskonsulten Weedo i sin rapport.
– Luftfuktigheten ska ligga på 50–55 procent i den här typen av lokaler. Vi har inte fått information att det här badet är byggt efter något annat än de riktvärdena, säger Mille Örnmark som godkänt rapporten.
Men på serviceförvaltningen tar man farhågorna med ro.
– Badet är byggt på ett sådant sätt att fukt inte kan tränga ut i konstruktionen, säger Anders E-son Welin, chef för projektledningen på Lundafastigheter.
Då föranleder inte den höga luftfuktigheten några åtgärder från er sida?
– Nej, men vi ska nu gå igenom hela rapporten för att se vad vi ska åtgärda. Prioritet ett är att få igång attraktionerna igen.
Gå till toppen