Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två år kvar till bra täckning

Men mobilnäten kommer ändå inte klara att leva upp till användarnas förväntningar. Det tror Sara Andersson, chef på Post- och telestyrelsens (PTS) konsumentmarknadsavdelning.

Fler i södra Sverige ska få bra mobilnät. ARKIVFOTO: SCANPIX/SVDBild: SCANPIX/SVD
– Operatörerna har omfattande utbyggnadsplaner de närmaste åren. Det tror jag gör att eventuella problem med att ringa mobilt försvinner. Men våra krav på näten ökar lika snabbt som datatrafiken i mobilnäten tilltar. Det innebär att kapaciteten inte lär räcka till när många ska ägna sig åt avancerade online-tjänster på samma gång, säger hon.
På tisdagen mötte representanter för kommuner och myndigheter i södra Sverige de olika mobiloperatörerna i ett dialogmöte i Växjö. Rubriken för mötet var ”Samtal om mobiltäckning och kapaciteten i näten”.
– Jag tycker det var ett mycket konstruktivt möte. Vi kom fram till att en ökad samverkan mellan operatörerna och andra aktörer, främst offentliga, både kan snabba på en utbyggnad av mobilnäten och förbättra dem, säger Sara Andersson.
På flera håll i Sydsverige ska till exempel kommuner ta fram underlag till mobiloperatörerna som ska kunna motivera dem att bygga basstationer på platser där de hittills avstått.
– Operatörerna är kommersiella och bygger där de ser att det finns efterfrågan. Men de jobbar rätt schematiskt när de planerar att bygga ut. I kommunerna finns det däremot lokal kunskap som kan ge operatörerna ett tillräckligt underlag för att vara villiga att satsa, säger Sara Andersson.
Hon menar att offentliga organ hittills gärna fastnat i ett tänkande att det bara är med tillgång till ekonomiska stödmöjligheter som de kan bistå mobiloperatörerna.
– Mötet var nog en ögonöppnare för att hitta andra vägar att skynda på utbyggnaden av mobilnäten, menar Sara Andersson.
Hon pekar bland annat på vilka möjligheter kommuner och andra har att inbjuda till samarbeten i samband med olika grävprojekt, främst för fiberkabel.
– Det är kostsamt att gräva och innebär en initialkostnad som operatörerna kan dra sig för. Men om flera kan använda samma fiberkapacitet eller utnyttja att ett grävarbete görs kan det spara både tid och pengar, menar hon.
Ett samarbete kring dragning av fiberkabel är dessutom angeläget för att kunna koppla kabeln till operatörernas basstationer.
– Ska det finnas någon möjlighet att klara kapaciteten med den ökande datatrafiken i mobilnäten behöver basstationerna knytas till fiberkabel, säger Sara Andersson.
Operatörerna presenterade på mötet sina närmaste utbyggnadsplaner. Sara Andersson beskriver dem som mycket ambitiösa.
– På många ställen handlar det om en fördubbling av antalet basstationer. Utan tvekan tar mobilkapaciteten ett rejält kliv framåt de närmaste åren, säger hon.
Handläggaren Lars Jonsson var Region Skånes representant på dialogmötet.
– Det var ett väldigt bra möte. Alla viktiga representanter fanns på plats och vi hittade vägar för att jobba vidare med att gemensamt förbättra mobiltäckningen i vår region, säger han.
Gå till toppen