Sverige

SD-pamp rasar mot Åkesson

Allan Jönsson från Bjuv är SD:s framgångsrikaste lokalpolitiker. Nu anklagar han partiledaren Jimmie Åkesson för bland annat toppstyre och storebrorsfasoner.

Allan Jönsson (SD) är kritisk mot det egna partiet.Bild: Foto: Peter Frennesson
– Partiledningen hade uteslutit mig om jag inte haft så starkt stöd, säger han.
I morgon börjar Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås – partiets stora uppladdning inför nästa års val.
Det är nu som Jimmie Åkesson ska samla styrkorna.
SD-ledaren kommer till Aros kongresshall styrkt av opinionsmätningar som gett partiet över 10 procent.
Men tio månader före valet är Sverigedemokraterna splittrade. På partimötet i Västerås väntas en strid mellan partiledningen och ungdomsförbundet SDU, vars ledare Gustav Kasselstrand beskyller Jimmie Åkesson för att ha övergivit den nationalistiska linjen.
Dessutom pyr ett missnöje runt om i kommunerna.
– De fyras gäng bestämmer allt. Det är ett toppstyre utan like, säger Allan Jönsson från Bjuv.
"De fyras gäng" är partijargong för Jimmie Åkessons inre krets: Partisekreteraren Björn Söder, och riksdagsmännen Mattias Karlsson och Richard Jomshof, som alla ingår i partiets verkställande utskott.
De fyra möttes som studenter i Lund i slutet av 1990-talet och bestämde sig för att ta över Sverigedemokraterna – ett parti som bildats tio år tidigare av unga män ur BSS (Bevara Sverige Svenskt) och Nordiska rikspartiet.
Men SD:s historia finns inte bara att söka i den rasistiska och nynazistiska rörelsen, utan också i floran av missnöjespartier som växte fram i Skåne.
Det var den vägen Allan Jönsson kom in.
Skymningen har redan börjat falla när vi möter honom utanför Höganäs Bjufs gamla fabrik mitt i byn. Sin gröna Chrysler Newport har han lämnat hemma och tagit cykeln till jobbet.
Vi korsar huvudgatan där Folkets Hus ligger granne med Sibyllas gatukök och Arbetsförmedlingen. Allan Jönsson morsar på de flesta han möter. Utanför Bjuvs konditori hänger en svensk flagga. Han ställer ifrån sig cykeln i stället, går in och beställer en kopp te.
– Jag känner mig som en Don Quijote i partiet. Om jag inte hade haft tjugo procent av invånarna här i Bjuv i ryggen så hade partiledningen uteslutit mig för länge sen, säger han.
Allan Jönsson har i många är varit fackligt aktiv i IF Metall. I dag är han huvudskyddsombud på fabriken. Sin politiska karriär inledde han i det främlingsfientliga missnöjespartiet Framstegspartiet. När det upplöstes tog han steget över till SD.
– Jag ville ha något rikstäckande, förklarar han.
I valet 2010 lyckades Allan Jönsson bäst av alla SD-politiker. Nästan var femte invånare i Bjuvs kommun (19,3 procent) röstade på partiet. Och från den plattformen har Jönsson blivit en plåga för Jimmie Åkesson och partiledningen i Stockholm.
Medan vi sitter på konditoriet avfyrar han i rask takt den ena salvan av kritik efter den andra mot sin egen partiledning.
Toppstyret är det ena. Jimmie Åkessons höga lön sticker också i ögonen på Allan Jönsson. Medan han själv får hålla tillgodo med ett arvode på ett par tusenlappar i månaden som fritidspolitiker lyfter Åkesson 1,2 miljoner kronor om året från riksdagen och partiet.
– SD skulle ju vara ett ideellt arbetande parti. Men när folk kommer till köttgrytorna visar de sina fula trynen. Det gäller inte bara Jimmie, utan alla i ledningen, säger Allan Jönsson.
Ett utslag av Jimmie Åkessons toppstyre är den inkonsekventa uteslutningspolitiken, menar Jönsson. Efter att SD-ledaren proklamerat "nolltolerans mot rasism" i fjor har kvastarna sopat. Vilket Allan Jönsson i och för sig inte har något emot.
– Sverigedemokraterna har blivit en magnet för allsköns bråte. Men ska man utesluta folk måste det vara rättvist.
Efter järnrörsskandalen för ett år sen petades Kent Ekeroth och Erik Almqvist från sina poster som talesmän i rättsliga respektive ekonomiska frågor. Men de fick vara kvar i partiet och idag är Ekeroth tillbaka och spelar en central roll i riksdagsgruppen.
– Kan vi utesluta andra för skitsaker så borde Ekeroth och Almqvist ha åkt ut direkt, tycker Jönsson.
I våras gjorde SD en massutrensning. Då uteslöts tolv personer, däribland Patrik Ehn, en före detta nazist som blivit partiets starke man i Göteborg. Strax efteråt inledde, enligt tidningen Expo, partiets säkerhetsansvarige Bengt Malmborg en jakt efter läckor – bland annat genom att läsa SD-medlemmars mejl.
SD-ledningen har bekräftat att man gjort kontroller – men bara vid ett par tillfällen.
– Det är för jävligt. Rena storebrorsfasonerna, tycker Allan Jönsson.
– Jag är helt övertygad om att de läser min mejl också. Men jag har inget att dölja. Är man så korkad att man använder partimejlen till känsliga saker får man skylla sig själv.
Själv har Allan Jönsson varit föremål för uteslutningsärenden vid minst två tillfällen. Men till skillnad från många andra som SD-toppen velat bli av med har det inte handlat om rasistiska utfall eller fylleskandaler. Senast motiverade ordföranden i medlemsutskottet Carina Herrstedt prövningen med att Jönsson gjort sig skyldig till "smutskastning och svartmålning av både medlemmar och partiet".
– De tänkte avpollettera Jönsson. Men när det blev protester både härifrån Bjuv och från annat håll så fick de backa, skrockar Allan Jönsson nöjt.
Trots att han lyckades så bra i förra valet att SD-ledningen inte vågar göra sig av med honom har Jönsson inte lyckats skaffa sig inflytande i kommunpolitiken i Bjuv.
Här styr Socialdemokraterna med stöd av V, C, FP och KD.
Och kommunalrådet Stefan Svalö (S) är inte imponerad av Allan Jönssons insats i lokalpolitiken.
– SD är emot all förändring. De tar alltid ställning emot invandring. Och nu i höst orkade Allan Jönsson inte ens lämna in en egen budgetmotion.
Men SD:s mest framgångsrike lokalpolitiker tycks ta kritiken med ro.
Partiet blir ändå så styvmoderligt behandlat, säger han. De andra orkar ju ändå aldrig läsa förslagen. Dessutom har den lokala SD-avdelningen haft problem med sin hemsida, där man tänkt publicera sin politik.
– Där sket det sig duktigt för oss, konstaterar Allan Jönsson innan han kliver upp på sin bruna herrcykel och trampar hemåt.
Gå till toppen