Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stopp för ensamjobb på akuten

Från fredag natt får ordningsvakter på akuten på Sus i Malmö inte jobba ensamma. ”Det har varit en del allvarliga incidenter.”

Dubbelbemanningskravet gäller för de som jobbar fredags- och lördagsnätter och för alla storhelger, valborg, Lucia och Malmöfestivalens invigning och avslutning.
– På andra ställen, som akuten i Helsingborg, är det dubbelbemanning, säger Stefan Andreasson.
De kvällar och nätter då ordningsvakten jobbar ensam får han eller hon inte konfrontera, avvisa eller ingripa utan måste avvakta förstärkning. Det gäller väntrummet, mottagningsrummen och övriga platser, även utanför akuten.
Dubbelbemanning ska även gälla om ordningsvakten på akuten upplever situationen som hotfull och att det är fara för liv och hälsa för egen del eller andras.
"För att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö vidtager jag så som huvudskyddsombud dom åtgärder som jag anser nödvändiga. För mina kollegers liv och hälsa", skriver Stefan Andreasson i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.
Sydsvenskan har bett att få se incident- och skaderapporterna från akuten i Malmö men de lämnas inte ut av G4S, bland annat av hänsyn till kunden, enligt kommunikatören Carl Mossberg.
Sydsvenskan får inte heller tala med G4S chef i Malmö eller regionchefen för G4S Syd.
Carl Mossberg säger att företaget kommer att respektera kravet på dubbelbemanning.
Kunden i det här fallet är Regionservice i Region Skåne.
– G4S har signalerat så kravet kommer inte som en blixt från klar himmel, säger Magnus Petersson, divisionschef i Regionservice.
Under 2010 hade Malmö femtio skjutningar varav ett trettiotal skottskadade behandlades på akuten i Malmö där också säkerheten höjdes. Förutom säkerhetsanordningar som förstärkt glas, färdiga flyktvägar, olika slags larm, övervakningskameror utbildades personalen, bland annat i bemötande.
– Vår allmänna bild är att det inte har blivit stökigare, att det är lite lugnare idag. Men vi är förstås inte intresserade av att en enskild ordningsvakt ska skadas. Det viktigaste är ju att det är en trygg miljö på akuten, säger Magnus Petersson.
Gå till toppen