Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Barns och kvinnors hälsa viktigare än statistiken

Har du hört om Hollywoodtrenden? Allt fler kvinnor i Sverige skippar amningen! sa en upprörd blivande pappa till mig.

Det som bara antas vara bäst.
Först och främst: Det finns en särskild plats i helvetet för män som har åsikter om vad kvinnor bör göra med sina bröst. Sedan är flaskmatning ingen trend, åtminstone inte i Sverige. Bland bebisar som är en vecka gamla ammas 96 procent, varav 83 procent helt och hållet. Vid fyra månaders ålder ammas tre av fyra. När det gäller amningsstatistik ligger Sverige i världstopp.
Orsaken är att bröstmjölk antas vara bäst. I varje enskilt fall. Så står det till och med på mjölkersättningsförpackningen. Semper har inte ens information på sin hemsida om flaskmjölk och hos Nestlé måste man först klicka i en ruta att man förstått att ”bröstmjölk är det bästa för det lilla barnet” innan man får lov att besöka deras barnmatssajt. Inga av de stora barnmatsföretagen, Nestlé, Semper eller Hipp, har bilder på barn på sina ersättningsförpackningar. Det är nämligen inte tillåtet. Förbudet bidrar till känslan att det är något i grunden fel med att flaskmata.
Att det är så här beror på WHO-koden. Den kom till 1981 efter att barnmatsföretagen mycket aggressivt marknadsfört modersmjölkersättning i utvecklingsländer med dålig sanitet. Utan rent vatten är flaskmatning en mycket skadlig matningsmetod. Just därför säger WHO-koden att företagen inte får marknadsföra sin flaskmjölk till konsumenter. Alls. Sedan 1983 finns en svensk branschöverenskommelse som säger ungefärligen detsamma.
Men Sverige har inga sanitära problem.
Ändå är marknadsföringsförbudet nu på väg att bli svensk lag, Riksdagen debatterar och fattar beslut om propositionen på torsdag (28/11). Men lagrådet har kritiserat lagförslaget för att vara osakligt. Det gäller formuleringen att det till exempel på förpackningen ska ”framhållas att amning har fördelar”. Regeringen anser däremot att formuleringen visst är saklig eftersom ”forskning på området” visar på ”vissa hälsofördelar”.
Ja, det finns ett fåtal (om än omtvistade) medicinska fördelar. Det tillfälliga skyddet mot öroninfektioner brukar lyftas fram. Men trots allt tjat om motsatsen är inte den största käpphästen av dem alla, att amning skulle skydda mot allergier, sann. De ofta överdrivna hälsofördelarna måste dessutom vägas mot de nackdelar som kan finnas i varje enskilt fall – ojämställdhet, ofrihet, psykisk ohälsa, bröstsmärtor, dålig viktuppgång hos barnet. Individuella förutsättningar, helt enkelt. Hur man ska mata sitt spädbarn är bara ett av många beslut man tar i ett föräldraskap. Det är på inget sätt avgörande.
Visserligen säger de flesta kvinnor att de vill amma. Jag undrar om de varit lika många om alla kort lagts på bordet. För vad är viktigast, glimrande amningsstatistik eller kvinnor och barns välmående? Amningsstatistik eller en kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp?
Gå till toppen