Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Långt kvar till jämställt Malmö

År 2020 ska Malmö stads verksamheter och arbetsplatser vara jämställda. Men en ny rapport från Malmö högskola visar att det är långt kvar.

Bild: Arkiv: Ola Nilsson
När man på förskolan inom Malmö stad såg att pojkarna körde rally med trehjulingarna medan flickorna stod och tittade på, då ändrade man på utelekarna.
När man inom fritidsförvaltningen såg att bara män sökte jobbet som idrottsplatsvaktmästare ändrades annonsen så att den blev mer tilltalande för kvinnor.
Det här är två exempel på hur man jobbar för att bli mer jämställda inom kommunen. Planen är att år 2020 ska Malmö stad vara helt jämställd och fri från könsdiskriminerande strukturer.
Men i en ny rapport från Malmö högskola slås det fast att även om Malmö stad har ambitiösa visioner när det gäller jämställdhetsfrågor så är kommunens mål vaga. Dessutom har Malmö stad svårt att sprida de kunskaper som finns mellan förvaltningarna.
– Ett problem som vi har sett är att man inte lär sig av varandra, säger Rebecka Forssell som tillsammans med Christina Scholten på Malmö högskola har följt kommunens jämställdhetsarbete under två år.
– Det är jätteviktigt att de här kunskaperna sprids. Det blir effektivare då. Nu är det som att man hela tiden får uppfinna hjulet på nytt, säger Rebecka Forsell.
Malmö stad har länge lyft fram Rosengård som ett exempel där man lyckats med jämställdhet inom kommunen, men när de två forskarna gjorde fallstudier visade det sig att ingen annan inom kommunen kände till hur Rosengård har bedrivit sitt jämställdhetsarbete.
I rapporten pekar forskarna också på att det i och för sig finns en ökad motivation bland Malmö stads chefer att arbeta med jämställdhet. Men samtidigt uppgav cheferna att de kände att de inte hade tid för att arbeta med frågan.
På stadskontoret välkomnar man rapporten.
– Det är mycket arbete kvar med att få Malmö stad mer jämställt, och vi vet att det kommer ta tid. Det är jättebra att Malmö högskola har gjort det här arbetet så att vi kan se hur vi kan bli bättre, säger Lotta Heckley, projektledare på stadskontoret.
Malmö stads jämställdhetsarbete får också beröm i rapporten. Bland annat för att man tydligt har börjat med att föra statistik över könsfördelningen inom kommunen och att man på så sätt lättare kan se vilka strukturella problem som finns.
Gå till toppen