Ekonomi

”Det känns som en jättestor bluff”

Han drömmer om att skapa ett Ikea för gröna produkter. På fredag kan Ricardo Bernardo få Zennströms pris till gröna utvecklingsbolag med solfångarföretaget Efficax Energy som han grundade under doktorandstudierna i Lund.

På vilken plats hämtar du inspiration i vardagen? ”När jag kitesurfar. Det hörs ingenting, det är bara jag och vattnet. Jag är för mig själv och slappnar av. Då får jag energi och blir inspirerad.”
Vad är din drivkraft som uppfinnare?
– Det jag gillar mest är när något går från idé till produkt till en installation i verkligheten. Då blir jag väldigt glad. Min drivkraft är att se idéer blir verklighet.
Vad ser du som din största tillgång?
– Teamet jag har just nu. Jag känner mig lyckligt lottad med de som arbetar på Efficax Energy.
Vilken av dina egenskaper skulle du helst vara utan?
– Att jag inte kan säga nej. Det har lett till att jag oftast försöker lösa många olika utmaningar samtidigt. Det är min önskan till 2014 att få lite mer tid över för mig själv.
Vem är din förebild?
– Jag har ingen kändisförebild, det har jag aldrig haft och kommer aldrig att ha. Men i familjen är morfar min förebild. Han kommer från en liten by i Portugal och tog sig upp i livet och överträffade alla förväntningar. Kanske följer jag i hans fotsteg någon gång.
Varför är det bättre att verka i Skåne än på andra platser?
– Jämfört med i Sydeuropa så finns det många typer av stöd i Skåne när man ska starta ett bolag och gå från idé till produkt. Vi fick tidigt en patentkonsult som hjälpte oss att säga om idén var patenterbar eller inte. Sedan fick vi pengastöd för att söka patent och LU Innovation System gick in och satsade pengar i bolaget och hjälpte oss med juridik och nätverk.
Vilken är din bästa vardagspryl?
– Det är telefonen för den håller mig nära min familj i Portugal. Framförallt gillar jag att man kan se varandra på telefonen när man ringer via Skype.
Vad är vår tids största bluff?
– Jag har rest mycket och sett många olika kulturer och en sak som nästan alla har gemensamt är att de tror på Gud och att Gud har svar på saker som de inte kan förklara själva. Men om vi faktiskt ser på fakta så hittar jag inget som tyder på att Gud finns. Jag har sett så mycket som är orättvist som folk ändå accepterar för att de tror på Gud. Det känns som en jättestor bluff.
Har du något nördigt specialintresse?
– Jag måste alltid testa alla nya och häftiga sporter. Jag har testat kitesurfing, vågsurfing, wakeboard, skidor, snowboard, bungyjump, fallskärmshoppning, rafting, canyoning, dykning. Kitesurfing är det jag gillar bäst just nu.
Om du var allsmäktig för en dag, vad skulle du göra då?
– Då skulle jag vilja veta om det finns intelligent liv någon annanstans i universum. Det är vad jag är mest nyfiken på.
Vad gör du om tre år?
– Då tror jag att det går bra med företaget och att vi är på rätt väg mot vår vision vilket är att vara marknadsledande inom enkla och billiga gröna energilösningar som solfångare för varmvatten och energiåtervinningssystem hemma för luft och varmvatten. Just nu är det dyrt och krångligt att leva hållbart men det borde vara enkelt och billigt. Vår målsättning är att bli ett ”Ikea” för gröna produkter så att alla kan få tillgång till dem.
Vilken är din främsta levnadsregel?
– Att leva till fullo.

Ricardo Bernardo

Aktuell med: Medgrundare av solenergibolaget Efficax Energy som tävlar om Skypegrundaren Niklas Zennströms pris till gröna utvecklingsbolag, Green Mentorship Award, den 29 november.
Ålder: 29 år.
Bor: Med sambo i lägenhet i Malmö.
Viktigt årtal: 2013: ”Det har hänt mycket i år, jag har disputerat, det är investeringsrunda i bolaget och jag har bestämt mig för att stanna i Sverige.”
Värt att veta om: Uppvuxen i Lissabon. Kom till Sverige 2008 för att skriva exjobb och är i dag disputerad från Lunds tekniska högskola. Arbetar som konsult på WSP parallellt med jobbet i Efficax Energy och arbetet på Lunds universitet. Under doktorandtjänsten arbetade han ett halvår i Moçambique och ett halvår i Australien.
Gå till toppen