Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från gräs och grus till lyxiga hus

Vad har fastighetsaffärer gemensamt med topptennis? Kravet på goda nerver ända fram till matchbollen, säger Catharina Bernstein som varit tennismästare och nu är vd för nybildade Bukowskis Real Estate.

”Profilhemmet har naturligtvis en särskild udd av något slag. Det kan handla om historia, arkitektur, stil eller något annat”, säger Catharina Bernstein, fastighetsmäklaren som blev vd för Bukowskis Real Estate när auktionsfirman började förmedla fastighetsaffärer.
”Skåningar tennis-topp” kungjorde Sydsvenskan triumferande den 21 mars 1988, sedan två skånska spelare vunnit allt som fanns att vinna i årets Opel Cup. ”Tigrinna” kallade journalisten Björn Hellberg segraren Catharina Bernstein (hennes finalmotståndare var dotter till en hockeylegend som kallades Tigern).
”Catharina vann tävlingen redan i fjor, och hon öppnade i grandios stil även den här gången”, rapporterar det gulnade tidningsklippet i Sydsvenskans arkiv.
Catharina Bernstein var sexton år. Tre karriärer senare (den första i topptennisen, den andra som ekonom, den tredje som fastighetsmäklare) är hon nybliven vd för nybildade Bukowskis Real Estate. Auktionshuset har börjat med fastighetsaffärer.
Vad har sådana med topptennis att göra? Båda sysslorna kräver goda nerver, svarar fastighetsmäklaren.
– Kravet att vara kall och professionell i ett skarpt läge gäller i bägge fallen.
”I finalen kom hon under direkt med 5-2 och fick sedan slita hårt innan hon kunde vända det hela i egen favör”, skrev en imponerad Björn Hellberg för tjugofem år sedan.
Dessutom måste både tennisspelaren och fastighetsmäklaren kunna leva med sitt yrke dag och natt, tillägger Catharina Bernstein. Samt vara beredda på tuffa törnar. Någon blir alltid slagpåse efter en tuff match, och handlar det om en fastighetsaffär får i regel mäklaren ta smällen.
– Försäljningen av ett boende är en stor händelse i livet. Ofta är den förknippad med stora förändringar. Många delägare kanske är inblandade: makar, syskon, barn, släktingar. Mycket pengar är inblandade, förväntningarna uppskruvade …
Den erfarenheten delar alla fastighetsmäklare: säljarens förväntningar på priset är aldrig i underkant.
– Särskilt nu, när marknaden är lite trögare, har säljarna ofta för höga förväntningar. Då är det mäklarens uppgift att trycka ner priset till en rimlig nivå och det är inte alltid lätt.
Psykologisk färdighet är alltså ett måste, vid sidan av det juridiska och ekonomiska.
Varför börjar Bukowskis med fastighetsaffärer? För att det anrika auktionshuset i sin kundkrets har många människor som förr eller senare vill köpa eller sälja ett hus eller en lägenhet. ”Bukowskis Real Estate ska vara det naturliga valet vid en försäljning av ett profilhem”, står det på hemsidan.
Profilhem, vad är det? Catharina Bernstein drar lite på det. I grunden är ju alla hem unika, säger hon först, man ska inte segmentera i onödan och företaget är öppet för alla hem och kunder.
Men Bukowskis auktioner är inte som Myrorna och en titt bland de utbjudna fastigheterna visar att herrgårdarna står tätare här än hos många andra mäklare.
– Profilhemmet har naturligtvis en särskild udd av något slag, säger Catharina Bernstein. Det kan handla om historia, arkitektur, stil eller något annat.
Formgivaren Josef Franks funkisvillor i Falsterbo är till exempel typiska profilhem. En av dem står nu på Bukowskis uppdragslista. Yta: 375 kvadratmeter. Pris: på förfrågan. Här talar vi inte om vilket kundsegment som helst.
– Nej, det är ju Bukowskis anda som vi ska följa. Samtidigt går Bukowskis mot det folkligare nu, med försäljning av lösöre online.
Två treor finns också bland Catharina Bernsteins aktuella projekt. Båda ligger i Stockholm. Den ena kostar tio miljoner, den andra femton.
Hur många har råd att köpa sådant? Förmögna svenskar bokförs inte i statistiken längre, eftersom förmögenhetsskatten avskaffades 2007.
Men då fanns det enligt Statistiska centralbyrån 286 personer i Sverige som ägde mer än hundra miljoner kronor. Även om man lägger till de 464 som hade mer än femtio miljoner, och toppar med några års tillväxt, så är en trea för femton miljoner ingen massartikel. Mäklaren måste jobba hårt.
– Det är ju inte så att det kommer flera hundra människor och tittar på en sådan lägenhet, men kanske fem eller tio kan bli kandidater, säger Catharina Bernstein som har arbetat med ”unika objekt i hög prisklass” ända sedan hon blev fastighetsmäklare för tolv år sedan.
Påverkar finanskris och lågkonjunktur dessa köpare? Både och, svarar mäklaren. Å ena sidan har de ju ofta kapital. Å andra sidan vill ingen göra en dålig affär och köpa för dyrt.
– Det är ingen mening att ta in objekt på helt galna priser, så jobbar inte jag. Det måste finnas en affär i det.
Ändå kan projekten ta tid när konjunkturen är motig.
– För mig är det en utmaning. Unika objekt finns det ju alltid en efterfrågan på. Det är det som är kul, säger Catharina Bernstein.
– Jag har väl alltid varit lite så: visa vad du kan …
Hon spelar fortfarande tennis och träffar många av de gamla spelarna. Uppgiften att bygga upp ett nytt företag är förstås krävande, men tio år som mäklare har lärt henne branschen och åren i tennistoppen grundmurade en självkänsla som alltid kommer väl till pass.
”I andra set ledde Catharina Bernstein med 5-2, varpå Petra Johansson replikerade fram till 5-5. Men till sist kunde i alla fall Catharina reda ut det hela”, vittnar tidningsarkivet.
– Jag känner mig ganska säker, säger fastighetsmäklaren nu. Jag har inget som jag behöver bevisa, jag känner mig trygg och vet vad jag har gjort.

Catharina Bernstein väljer fyra viktiga personer i sitt yrkesliv

Ingrid Montán, min lärare i naturkunskap och matematik på Bjärehovsskolan: ”Hon inspirerade mig till logiskt tänkande.”
Michael Storåkers, vd för Bukowskis: ”En person inom affärslivet som jag tycker väldigt mycket om. Duktig och bra människa.”
Roland Hansson, min gamla tennistränare från Bjärred: ”Han var otroligt karismatisk, fanns där alltid och gick i god för mig och min karriär.”
Monica Seles, som jag spelat tennis mot och med: ”Hon vann Wimbledon och Franska mästerskapen och fick mig att inse att ingenting är omöjligt.”

Catharina Bernstein

Född: 1972.

Uppväxt: I Bjärred och Lund.

Aktuell: Ny vd på Bukowskis Real Estate AB. Pendlar mellan Stockholm, där familjen och Bukowskis huvudkontor finns, och Båstad, där mäklarföretaget har sitt skånska kontor.

Bakgrund: Spelade tennis i Lomma-Bjärred TK, vann Kalle Anka Cup 1986 och tillhörde därefter den svenska och internationella tennistoppen i flera år: flerfaldig SM-mästare, EM-semifinalist. Spelade i landslaget, Wimbledon, Franska mästerskapen med mera. Tog senare ekonomexamen på Handelshögskolan och arbetade i finansbranschen. Blev fastighetsmäklare på Skeppsholmen/Sotheby’s 2001.

Tre snabba frågor

Kulturell aktivitet? ”Jag är intresserad av arkitektur och design. När jag hinner går jag på gallerier och konstutställningar.”

Fysisk aktivitet? ”Förutom tennis åker jag skidor, går på gym och springer.”

Senaste bok? ”Tatiana de Rosnays roman ’Sarahs nyckel’.”

Gå till toppen