Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Högerkampanj pekas ut

Universitetet har böjt sig för en politiskt iscensatt högerkampanj. Det anser Academic Rights Watch.
– De borde ha stått upp för sin medarbetare oavsett vilka politiska krafter som ligger bakom, säger Magnus Zetterholm, en av grundarna.

Twitterbråket i somras mellan Erik Svensson och Ingrid Carlqvist refererades flitigt på främlingsfientliga sajter som Avpixlat, Nya tider och Exponerat. Universitetet valde att kalla Erik Svensson till ett möte efter en ström av kritiska samtal och mejl från "allmänheten".
Men Academic Rights Watch som bevakar den akademiska friheten i Sverige, anser att Universitetets agerat efter en politiskt iscensatt kampanj. De främlingsfientliga sajterna gör en poäng av att Universitetet har agerat efter organiserade påtryckningar, (se fakta). Academic Rights Watch anser att ett autonomt och trovärdigt universitet ska stå emot politiskt kampanjande.
– Universitetet borde ha talat om rättsläget; att arbetsgivaren inte får agera när en medarbetare uttalar sig som privatperson, på sin fritid, på sin semester, på sin privata mobil, säger Magnus Zetterholm, docent och universitetslektor vid Lunds universitet.
Samtidigt säger han att det är oundvikligt för Universitetet att hamna i den här fällan när de väl har börjat kritisera medarbetaren.
– Universitetet har inte rätt att undersöka vad det är för politiska uppfattningar folk har. Jag tror att de förhastade sig här.
Prorektor Eva Wiberg vill inte på något sätt kommentera fallet under tiden som JO utreder, men säger ändå:
– Vi har absolut inte böjt oss för några högerextrema krafter.
Vad säger du om uppgifterna på Avpixlat och Dispatch International om att detta är ett resultat av att de har gått samman?
– Jag vill inte gå in i den detaljen.

"Mejlstorm av sällan skådat slag"

Två främlingsfientliga sajter skriver att deras läsare har handlat för att få Universitetet att agera mot Erik Svensson.
Avpixlat:"Efter att Sverigevänliga sajter tagit upp fallet, och många upprörda läsare kontaktat Lunds universitet där Svensson arbetar, ska ledningen enligt uppgift ha haft ett samtal med professorn. Nu gör han alltså avbön och tweeten ifråga har raderats. Med andra ord gör vi tillsammans skillnad."
Dispatch International: ”(...) sajterna Avpixlat, Exponerat och Fria Tider tog upp fallet och återpublicerade Erik Svenssons kommentarer.
Läsarna reagerade med raseri och Lunds universitet fick motta en mejlstorm av sällan skådat slag.”
Källa: Academic Rights Watch
Gå till toppen