Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kent Ekeroth tillbaka med hårdare tag

SD vill göra 13-åringar straffmyndiga och kriminalisera utländska tiggare. Bakom det rättspolitiska programmet står Kent Ekeroth.

På scenen lyste blåsippor och en logga med ett blått hjärta: ”Vi älskar Sverige”.
Men i bänkarna var det kostymer i grått och svart. På Sverigedemokraternas landsdagar är 80 procent män.
När partiets stora uppladdning inför nästa års val inleddes på fredagen stod två självsäkra herrar i talarstolen: SD-ledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder.
De målade upp en bild av ett parti som ständigt växer – 10 procent i de senaste opinionsmätningarna – trots attacker från illasinnade motståndare och partiska medier.
Partiets mål, förklarade Björn Söder, är att ”återskapa ett tryggt och välmående folkhem”.
Bara SD kan förändra dagens verklighet.
– En verklighet där Sverige på punkt efter punkt håller på att anpassas till främmande kulturer.
– En verklighet där vi svenskar snart är andra klassens medborgare.
Efter att landsmötet raskt klubbat igenom ett arbetsmiljöprogram ägnades dagen åt brott och straff.
SD vill gå hårt fram: Gränsen för straffmyndighet ska sänkas från 15 till 13 år. Femtonåringar som begår grova brott ska kunna dömas lika hårt som vuxna. Straffen för de flesta brott måste höjas dramatiskt. Och utländska tiggare ska kriminaliseras för att efter avtjänat straff kunna kastas ut ur landet.
– Vår kriminalpolitik ska bli lika känd som vår invandringspolitik, sade Richard Jomshof, partiets rättspolitiske talesman.
För ett år sen efterträdde han Kent Ekeroth, civilekonom från Lund.
Ekeroth är mannen bakom sajten Avpixlat, där grovt rasistiska och islamofoba uttalanden publiceras.
Förra hösten petades han som partiets talesman efter den berömda fylleskandalen i Stockholm där han deltog med järnrör i hand. Medan dåvarande ekonomiske talesmannen Erik Almqvist ropade rasistiska och sexistiska förolämpningar var Ekeroth den som filmade.
Till skillnad från Almqvist fick Ekeroth sitta kvar i riksdagen. Och nu är han tillbaka i en tung roll i partiet. Utanför kongresshallen bekräftar Richard Jomshof för Sydsvenskan att han haft god hjälp av Ekeroth när partiets nya rättspolitiska program skrivits ihop.
– Javisst, Kent har ju lagt grunden till vår kriminalpolitik. I riksdagen går jag ofta in på hans rum och frågar: ”Du, hur tänkte vi egentligen här?”
– Kent är en idéspruta. Han har jättemånga kloka förslag.
Själv vill Kent Ekeroth inte alls prata om sin roll bakom det rättspolitiska programmet.
– Du får skicka dina frågor på mejl, avfärdar han och försvinner ner för en rulltrappa.
För drygt ett år sedan proklamerade SD-ledaren Jimmie Åkesson ”nolltolerans” mot rasism i ett brev till alla SD-medlemmar. Ett led i hans strävan att tvätta partiet rent från sitt rasistiska och nazistiska arv.
Bara det senaste året har 26 medlemmar uteslutits.
Hur rimmar det med nolltoleransen att Kent Ekeroth åter spelar en central roll i partiet?
Inga problem, menar partisekreteraren Björn Söder.
– Att Kent varit med och gett input till det rättspolitiska programmet är inte konstigt. Han är en person som är väldigt engagerad, produktiv och duktig.
Enligt Söder fråntogs Ekeroth uppdraget som rättspolitisk talesman för att partieldningen tyckte att det var ”olämpligt för en person i hans ställning” att befinna sig i en situation som under järnrörsnatten. Men i dag finns det inte längre något som hindrar att han även formellt får tillbaka en central plattform i partiet.
– När man har sonat sitt brott ska man givetvis kunna komma tillbaka, säger Björn Söder.
Såväl Björn Söder som Jimmie Åkesson försäkrar att ”nolltoleransen” ligger benhårt fast. Men den är omstridd i partiet.
Flera motioner till landsdagarna som ska behandlas i helgen är kritiska till både nolltoleransen och partiledningens många uteslutningar
”Den skapar osäkerhet och sänker arbetslusten”, skriver tre motionärer från Västra Götaland under rubriken ”Avskaffa nolltoleransen”.
Det var just i det distriktet som partiledningen gjorde en storstädning i våras då tolv medlemmar uteslöts, bland andra SD:s starke man i Göteborg, den förre nazisten Patrik Ehn.
– Det där har fått för stora proportioner. Motionerna bygger på vänskapsband med personer som uteslutits, säger Björn Söder.
I en artikel i Sydsvenskan inför landsdagarna anklagade Allan Jönsson från Bjuv – partiets mest framgångsrike lokalpolitiker – partiledningen för toppstyre och storebrorsfasoner.
Den uppfattningen delas av ganska många i partiet. Samtidigt gör Jimmie Åkessons framgångar i opinionen att han i praktiken sitter ohotad på sin post.
Då och då har han utmanats av ungdomsförbundets SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand, som står för en tydligare nationalistisk linje än den ”socialkonservatism” Åkesson förespråkar.
I helgen väntas SD anta en ny partistadga som innebär att Kasselstrand förlorar sin automatiska plats i partistyrelsen.
– Det är väldigt beklagligt, säger Kasselstrand när Sydsvenskan möter honom i en paus.
Men någon öppen kritik mot partiledaren Jimmie Åkesson vill han inte framföra.

Fem politiska program

Sverigedemokraternas landsdagar pågår 22–24 november.
Jimmie Åkesson kommer att omväljas till partiledare.
Björn Söder omväljs till partisekreterare. Men i går sade han att han planerar att avgå det närmaste året för att koncentrera sig på jobbet som gruppledare i riksdagen.
I den nya partistyrelsen som ledningen föreslagit finns inte SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand med. Däremot väljs 25-åriga Paula Bieler från Uppsala in. Partiledningen har velat sätta henne i Kasselstrands ställe som SDU-ordförande.
Fem olika politiska program ska antas. I går antogs ett arbetsmiljöprogram med krav på rätt till heltid för deltidsarbetande. Dessutom togs ett kriminalpolitiskt program med strängare straff och sänkt straffmyndighetsålder till 13 år.
Lördag–söndag ska program för djurskydd, miljö och jordbruk samt vård och omsorg debatteras.
En EU-plattform ska antas inför valet till EU-parlamentet i maj nästa år.
”Vi ska visa att vi är Sveriges mest EU-negativa parti”, sade Jimmie Åkesson i går.
SD vill att Sverige ska lämna unionen. Men i den valplattform som ska klubbas finns inte kravet med. Där sägs bara att SD ska verka för en ”omförhandling av medlemskapet”.
Jimmie Åkesson hävdar att det inte är realistisk att bara gå ur EU, eftersom det svenska näringslivet behöver unionens inre marknad. Men flera ombud är oroliga för att partiledningen börjar vackla i motståndet mot EU.
Gå till toppen