Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föräldrars oro stoppar Malmöresa

Föräldrar i Odense satte stopp för barnens resa till Malmö.
På Östra skolan fortsätter projektet som ett arbete mot fördomar.

Bild: Arkivfoto: Torbjörn Carlson
Kontakter över Sundet har knutits sedan i somras.
Åttondeklassare i Odense har Facebookkonverserat, chattat och skajpat med åttondeklassare på den fristående Östra skolan, nära Värnhemstorget. Skolan har elever från hela Malmö.
Danskarna tog först kontakt, eftersom åttondeklassen på Hjalleseskolen har en global profil och ville knyta kontakter med en vänklass utomlands.
Malmöeleverna och deras familjer har öppnat sina hem och förklarat att de danska eleverna är välkomna till Malmö 10–13 december. Efter tre övernattningar hos jämnåriga vänner i Malmö, skulle de danska eleverna få avsluta besöket med ett svensk luciafirande i skolan.
Men i sista skedet har planerna grusats. Den danska skolan har backat ur samarbetet. Orsaken: föräldraoro.
– Vi fick bekymrade mejl från några föräldrar, som hade undersökt Malmö litegrann. De var väldigt otrygga med att skicka sina barn dit, säger vice rektor Keld Gantzhorn på Hjalleseskolen.
– Vi höll ett möte med föräldrarna. Men vi lyckades inte göra dem mindre bekymrade. Bland annat handlade oron om ett område som heter Rosengård.
– Det fanns en stor majoritet. Jag kan säga att alla kände stor otrygghet. Det går som skolledning inte att genomföra en resa om föräldrarna inte känner sig säkra.
Hur har åttondeklassarna i Odense reagerat?
– Det vill jag inte kommentera. Jag vill inte skapa ett gap mellan föräldrar och elever. Vår intention är alltid att föra människor närmare varandra. Tyvärr lyckades inte det här, säger Keld Gantzhorn.
– Vi vill fortfarande samverka med en utländsk klass. Intentionen är fortfarande Sverige.
Men inte Malmö?
– Nej, säger Keld Gantzhorn.
Karolina Linse är klassföreståndare för åttondeklassen på Östra skolan.
– Vi tyckte att det här var ett jätteroligt initiativ. Tanken var att bygga broar, säger hon.
Hur reagerade du när danskarna backade ur?
– Jag blev ganska arg först, sedan mera ledsen. Det handlar om en ledsamhet över att vi inte har kommit längre, att det fortfarande finns så mycket fördomar, säger Karolina Linse.
I fredags fick Karolina Linse göra om hemsidan om samverkansprojektet. Ny rubrik på hemsidan: "Från Malmö till Odense – mötet som aldrig blev av".
Här bloggar eleverna som sina tankar kring det inställda besöket – och om fördomar.
"Detta är text som jag har hittat på internet, det kanske inte är sant, men texten är så detaljerad så att man tror på det. Jag har till och med hittat statistik som säger att det är farligare att gå ut på natten i Odense än i Malmö! Det är hela 42 procent farligare att gå ut på natten i Odense än det är i Malmö!" skriver en elev.
"Alla danskar älskar väl fotboll? Alla danskar är väl rödhåriga och har fräknar, lever på pölse och dricker öl? Alla danskar är dåliga på engelska, pratar aggressivt och är ofta fulla. Alla danskar sitter på krogen på helgerna, eller? Är det verkligen så? Eller är det bara en uppfattning som vi i Malmö har?" skriver en annan elev.
– Genom hemsidan försöker vi vända bilden av Malmö. Skolan bistår med resurser och vi ska bjuda in folk som kan förmedla en helt annan bild av Malmö, säger Östra skolans rektor Sofie Nyberg Horning.
– Vårt mål är att ta kål på fördomarna om Malmö.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen