Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Nytt konstgräs på ip och det gamla återanvänds

Gamla idrottsplatsen blir som ny redan i vinter – och som bonus får Malmö en extra konstgräsplan.
– Jag räknar med att konstgräset på ”ip” ska vara klart i december, säger stadionchefen Bo Raneheim.

Bild: Arkivfoto: Peter Frenesson
Han ansvarar för det som officiellt heter Malmö idrottsplats och som genomgår en stor renovering och har fått stor hjälp av den milda hösten.
– Och ett fantastiskt arbete av alla på plats, tillägger han. Får vi inte stora problem med snö, ska planen kunna användas i mitten av januari.
Glädjande besked för LDB FC Malmö, som tills vidare flyttat sin träningsverksamhet till konstgräsplanerna vid Stadion, men också för MFF som får en betydligt bättre matcharena till cupmatcherna i februari-mars.
Det blir inte bara nytt konstgräs på Malmö idrottsplats, utan också värmeslingor under planen, vilket i praktiken innebär att den kommer att kunna användas i alla väder.
– Det är en av få planer i södra Sverige som har elvärme, säger Bo Raneheim. Slingorna installeras nu och bädden ska besiktigas den 27 november. Sen kan vi slå på värmen och det underlättar arbetet med att lägga ut konstgräset.
Att lägga ut det tar bara några dagar, men den kritiska delen är när det limmas. Då får det inte vara för fuktigt och mycket snö kan ställa till problem.
– Tre fyra veckor efter att vi rullat ut gräset, ska allt vara klart, säger Bo Raneheim.
LDB FC:s klubbdirektör Niclas Carlnén:
– För oss är det toppen.Renoveringen av omklädningsrummen blir inte klar förrän längre fram, men vi hoppas kunna använda oss av gamla tennishallen tvärs över gatan.
– Vill MFF träna där också, är det inga problem. Det är bara att de anpassar tiderna efter varandra, påpekar Bo Ranehiem.
För MFF blir möjligheten att spela cupmatcherna där en stor förbättring. Förra året försökte man spela på naturgräset på Malmö stadion, men planen var för dålig. Konstgräset på Limhamn är utmärkt, men arenan har svårt att klara publiktryck med bortasupporters rent säkerhetsmässigt.
Hammarby, som MFF möter i cupen, har redan nu spekulerat i att tusentalet fans kommer att söka sig till matchen i Malmö.
Ombyggnaden av idrottsplatsen innefattar också en anpassning till Uefaregler. Träbänkarna – utom på den k-märkta läktaren – byts ut mot stolar.
– Jag håller på med upphandling nu. Men det arbetet anpassar vi så att det inte stör MFF:s cupmatcher, lovar Bo Raneheim.
Totalt sett kostar ombyggnaden knappt tio miljoner, men då är inte omklädningsrummen inräknade. Det arbetet betecknas som underhåll och går på stadsfastigheters budget.
Men ”gräsbytet” har också gett en stor bonus. Med försiktig rivning kunde det gamla konstgräset bevaras och har nu lagts ut på Rosengård norras gamla grusplan. Den planen ligger färdig redan nu.
– Det kostade knappt två miljoner extra att riva så att konstgräset kunde användas igen. Men en helt ny plan hade kostat fem sex miljoner. Dessutom slipper vi en kostnad på flera hundra tusen om vi skulle deponerat den gamla mattan, säger Bo Raneheim.
En konsekvens av att den nya planen ligger klar så snart, blir att värmen inte slås på under gamla Malmö stadions gräsmatta i vinter.
Sannolikt blir stadion också en byggarbetsplats.
– Malmö Games projekterar för nya banor där och jag skulle tro att de gamla kan rivas i december och nya läggas i mars i så fall. Men där är jag bara med som kommunens rådgivare. Malmö stad ska inte lägga en krona på banorna i så fall, om avtalet blir klart med friidrottsgalan, säger Bo Raneheim.
MAI har ju tecknat avtal med Usain Bolt om att medverka vid en gala den 19 augusti 2014 kallad Malmö Games.
Gå till toppen