Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Serbiska skyltar upprörVad tycker du om kyrilliska alfabetet på skyltar i Vukovar?

Staden Vukovar i östra Kroatien belägrades av serber och blev nästan totalförstörd under Balkankriget. Många kroater tvingades fly därifrån. När en lag om minoritetsspråk nu gör att staden måste ha skyltar även på serbiska protesterar den kroatiska befolkningen.

Den medelålders kvinnan tänder en cigarett och skyndar vidare. Hon vill inte svara på frågor, men hon vänder sig om i farten och säger:
– Det här påminner mig starkt om 1991!
Det här är en vecka som alltid rör upp starka känslor i Vukovar. Det är 22 år sedan staden föll efter tre månaders belägring. Det hålls minnesceremonier för dem som dog och de som ännu inte är funna. Många sörjer sina anhöriga och minns flykten från staden. Det hänger kroatiska flaggor överallt, och nedanför monumentet över Vukovars befriare, vid Donaus strand, är det fullt med kransar och tända ljus.
I år är stämningen uppiskad av de protester som i flera månader placerat Vukovar i strålkastarljuset. Eftersom den serbiska minoriteten i staden utgör mer än en tredjedel ska officiella skyltar skrivas inte bara med latinska alfabetet utan också det serbiska kyrilliska. Krigsveteraner har vandaliserat och rivit ner skyltarna, och höger-konservativa oppositionspartier drev för drygt två veckor sedan igenom ett beslut i kommunfullmäktige om att Vukovar, på grund av sin speciella historia, ska utgöra ett undantag från minoritetslagen. Kroatiska regeringen har manat till lugn, men fick i måndags se sig direkt utmanad när de ignorerades av de lokala krafterna i samband med högtidlighållandet av årsdagen för Vukovars fall.
Vesna Pusic, Kroatiens utrikesminister, konstaterar att regeringen behöver bli mer aktiv.
– Vi har uppfyllt våra åtaganden vad gäller lagen, men det räcker inte. Vi måste ta hänsyn till verkligheten. Uppenbarligen är det här en känslig fråga för många, även om jag tycker att oppositionen manipulerar dessa människor. På grund av Vukovars symboliska ställning finns det de som tycker det är moraliskt rätt att bryta mot lagen i det här fallet.
Hur påverkar situationen i Vukovar Kroatiens relation till Serbien?
– Jag tycker att det borde påverka den positivt, eftersom regeringen skyddar den serbiska minoriteten. Vi har fått en del protester, men jag har ärligt talat svårt att förstå dem.
I söndags började en insamling av namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning i frågan. Över hela Kroatien samlar 5 000 volontärer under en tvåveckorsperiod stöd för en ändring av minoritetslagen så att minoriteten måste utgöra minst 50 procent, det vill säga vara i majoritet, för att bestämmelsen om två språk ska gälla.
Demonstranter bär en banderoll med budskapet att Vukovar aldrig kommer att skrivas på kyrilliska. Demonstrationen, som hölls tidigare i veckan, var en reaktion på lagen om minoritetsspråk som innebär att den kroatiska stadens skyltar även måste skrivas på serbiska. Såren efter kriget mellan serber och kroater i Vukovar är fortfarande inte läkta.

Minoritetsspråkslagen och Vukovar

Vukovar ligger i östra Kroatien, vid gränsen till Serbien. Staden har drygt 25 000 invånare, varav 34 procent är kroatien-serber.
Under kriget mellan Kroatien och Serbien 1991 var Vukovar belägrat av den jugoslaviska armén och serbiska paramilitära grupper i tre månader. När staden föll den 18 november 1991 hade den nästan totalförstörts och över 20 000 personer tvingades på flykt. Efter kriget översåg FN återvändandet av flyktingar till staden.
Kroatiens minoritetslag säger att kommuner där minoriteter utgör mer än 30 procent av befolkningen ska använda också minoritetens språk och alfabet på officiella skyltar.
Den 4 november beslutade kommunfullmäktige i Vukovar att staden på grund av sin symboliska betydelse ska utgöra ett undantag från minoritetslagen.
Gå till toppen