Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Varför heter det Moriskan?

Moriskan heter helt enkelt Moriskan för att nöjespalatset i Malmös Folkets park är en morisk paviljong. Men man kan naturligtvis fråga sig varför den polsk-judiske arkitekten Aron Wolff Krenzisky på uppdrag av arbetarrörelsen 1901 ritade en byggnad i morisk stil, den islamiska arkitekturens formspråk.
Som arkitekt och församlingsmedlem fick Krenzisky i 1800-talets slut uppdraget att utföra skisser och kostnadsförslag på synagogan på Föreningsgatan. Kostnaderna ansågs vara för höga och projekten lades på is. 1901 fick den välkände John Smedberg uppdraget. Resultat kan vi ännu se, uppfört i tydlig orientalisk stil.
Krenzisky var uppenbart inne på samma tankegångar när han ritade sin orientaliska sagopaviljong. För ögonen hade han också Tivoli i Köpenhamn, med sina tydliga orientaliska inslag.
Men det finns en annan intressant aspekt, sett i ett historiskt perspektiv. Runt sekelskiftet 1900 pågick det våldsamma och blodiga förföljelser i Ryssland vilket ledde till att omkring två miljoner ryska judar emigrerade till bland annat Palestina.
Gå till toppen