Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

CHATT: ”Stor skillnad på hat och att ogilla”

Per Johnsson, prefekt från Lunds universitet, chattade med läsarna.

Erik: Finns det stöd i forskningen att för att vissa människor inte kan känna "hat" eller står över "hat" eller är det mer ett socio-ekonomiskt-kulturellt sammanhang som avgör? När är det adekvat att känna de olika känslor som offentlig retorik ofta gör gällande är fel på olika sätt?

Per Johnsson: Jag skulle nog vilja utgå från ilska. Alla människor kan känna sig hotade och markera gränser med ilska. Väldigt många människor har lärt sig hanskas med sin ilska och känner inte hat. Vill man förenkla så kan man förstå hat som en oförmåga att hanskas med sin ilska. Väl när man kan leva sig in i andra männsikors stuation rycker man undan benen för hatet.

14:58, 25 November 2013

 

Jonas: 500 000 svenskar äter antidepressiva tabletter. Ytterligare ett par hundratusen självmedicinerar sig med olika droger. Hur påverkar faktumet att många mår så jävla dåligt den hatiska attityden i samhället?

Per Johnsson: Jonas detta är en väldigt intressant aspekt.Det jag känner bäst till är mobbing. Mobbing kan ses som en form at utestängning, hat. Mobbing bidrar väldigt mycket till psykisk ohälsa. Efter mina år i psykiatrin så skulle jag verkligen vilja förbjuda mobbing med tanke på hur mycket ohälsa det bidrar till. Hur stor del av ohälsan och den antidepressiva medicineringen kan nog ingen uppskatta.

14:58, 25 November 2013

 

Matilda: Hej, jag finner förklaringen "hat har funnits sedan stenåldern, det var nödvändigt för vår överlevnad" väldigt förenklad. Hur vet vi att stenåldersmänniskor hatade? Vilka arkeologiska artefakter stödjer detta? Och har inte civilisationsprocesser samt förändrade levnadsvillkor påverkat individen?

Per Johnsson: Hat var inget bra ord i sammanhaget. Ilska är bättre och tydliggör mer vad det är frågan om. Vi blev arga på de som hotade oss och hade förmodligen nytta av att skilja på männsikor som ville oss väl. Det som har har påverkat hat och framförallt minskar har är inkännande. Om jag skulle bli utsatt för detta hur skulle jag känna. Det bygger inte på arkelogiska fynd utan på att vi vet att hjärnan har sett ut på samma sätt sen stenåldern

14:59, 25 November 2013

 

Epsilonminus: I Europa växer de hatiska nazistiska partierna, samtidigt som näringslivet möter politiken (Mussolinis definiton av fascism, en hatisk ideologi) och "säkerheten" ökar: finns det anledning att tro att vissa delar av samhället vill ha hatet för hatets funktioner?

Per Johnsson: Ur min synvinkel har hatet framförallt ett syfte att dela upp människor i vi och dom. Empati och medkänsla botar ofta människor som är hatiska. Tyvärr är det inte alla människor som har den förmågan att leva sig in i en annan mäniska. Att sätta sig i den utsattes ställa att känna vd jag skulle känt om jag blivit hatad. Ett rakt svar på din fråga är att jag tror att hat kan tjäna vissa syften

15:05, 25 November 2013

 

Hell: Har hat någon "positiv" effekt i tex läkningsprocess? Och isåfall hur?

Per Johnsson: Per Johnsson Min erfarenhet är att ilska kan ha betydelse i läkningsprocesser i mindre utsträckning hat. tex om man blir mobbad är det bra att kunna släppa på rädslan och skammen och känna hur förbannad man är på de människor som gjort mig fysiskt och psykiskt illa under skoltiden.

15:11, 25 November 2013

 

Alias123: Vad kan massmedia och polis göra för att öka antalet anmälningar av faktiska hatbrott? De flesta förblir ju tyvärr oanmälda.

Per Johnsson: För mig är det oerhört viktigt att alla anmäler hatbrott som mobbing, mäns som hatar kvinnor osv. Alla brott om hat skall anmälas. En av de affekter som hindrar är skam. Det innebär att den som utsatts för hat känner att det varit mitt eget fel. Skam, skuld och räsdlor är stor inre hinder, men min uppmaning är att så gott man kan stå upp för sig själv.

15:12, 25 November 2013

 

Bogesson: Hat är ett laddat ord, det känns som om det används för mycket när man kanske bara egentligen ogillar något, är ju skillnad på att ogilla och att hata! Vad tror du ?

Per Johnsson: I mitt sätt att se det är det stor skilland på hat och att ogilla. Det verkar användas i mer sammanhang där det relevanta ordet hade varit ogilla. ogilla i bemärkelsen att jag tänker annorlunda än vad du gör.

15:19, 25 November 2013

 

Bogesson: Hej Per! Hur mycket av hat bottnar i uppväxtförhållanden ? Jag tror mycket hat kommer från dåliga referensramar man fått av sina föräldrar! Hälsningar Bogesson

Per Johnsson: Min erfarenhet som psykolog är att de som hatar andra männsikor har oftar varit utsatta för kränkningar när de var mindre. Det är viktigt att komma ihåg att det finns inget enkelt samband. Det finns männskor som blivit kränkta i barndom som bestämmer sig för att aldirig göra någon annan illa, varken psykiskt eller fysiskt

15:21, 25 November 2013

 

Matilda: Tack för svaret. Jag har dock fortfarande svårt att förstå varför det är viktigt att se hat/ilska som något naturligt/biologiskt när det hat som artikeln handlar om är kulturellt/socialt. De som berättar om hatbrott har ju inte blivit utsatta pga att de hotat någon annans överlevnad...

Per Johnsson: Du har helt rätt i att de ofta tar ut det på fel person. Har du blivit utsatt när du var yngre för kränkningar är det lättare att du kränkare andra när du blir äldre. Det är ingen naturlag, men blir lätt så

15:24, 25 November 2013

 

Lisa: Vad är den vanligaste anledningen till mobbningen ?

Per Johnsson: Den vanligaste orsaken är att man uppfattar en lite sak som annorlunda och den förstora någon. Ett uppdelande i vi och dom. Det är skrämmande och förfärligt hur mobbing uppkommer utifrån hur svårt andra kan ha att inkludera människor i en grupp.

15:28, 25 November 2013

 

Evelina : Hur gör man för att släppa hatet man känner om man blivit utsatt för förskräckliga saker?

Per Johnsson: Evelina det finns tyvärr inget enkelt svar på detta. Ibland måste man träffa någon och tala om hatet ibland måste man sätta sig ner med papper och penna och skrivva. james pennebaker är en intressant forskare i USA som förordar att man skriver den berättelse om det man varit utsatt för. Hans forskning har visat goda resultat

15:29, 25 November 2013

 

Janne: Jag blev mobbad under hela min uppväxt och det har lämnat ordentliga spår. Citalopram hjälpte inte, samhället ser ändå likadant ut och jag var fortfarande deprimerad. En vän har rekommenderat Sobril, som ska vara den svagaste benson, men som kan göra underverk mot ångest. Vad tycker du?

Per Johnsson: Utifrån min erfaren bör du kombinera medicinen med samtal med någon. Det handlar väldigt mycket om att lära sig hanskas med ångest och då har forskningen visat bäst resultat när man kombinerar dessa behandlingsformer

15:31, 25 November 2013

 

Bogesson: Avänds inte ordet hat ibland för flyktigt t ex "hatmatch" när det egentigen bara är en fråga om rivalitet ?

Per Johnsson: Jag tycker du tänker helt rätt. Det handlar egentligen om att jag hejar på mitt lag och du hejar på ditt lag. Inget mer. Det är otrogligt hemskt att se hur vissa matcher piskar upp en stämning av hat när man bara skulle behöva rspektera var andras gillande

15:34, 25 November 2013

 

Johanna: Hej Per, vad är det som gör att svenskar hyser så mycket fördomar mot andra människor? Vi utmärker ju oss verkligen om man jämför med andra delar av världen när det gäller rasism och sexism.

Per Johnsson: Hej Johanna,
Jag är inte säker på att det är så. Forskningen visar att vi inte har mer rasism eller sexism i Sverige än andra länder. Det jag vill påtala är att det är dock alldeles för mycket rasism och sexism

15:40, 25 November 2013

 

Fråga från facebook: Är hatet i Sverige lika vanligt idag, som t.ex. hatet mot homosexuella på 80-talet m.m.?? Är det värre idag än för 5-10 år sen? Blir det batter/sämre?

Per Johnsson: Hat är svårt att mer generellt mäta i Sverige. Jag är en optimistisk person så jag väljer och se det positiva.dvs det går åt rätt håll men ur min synvinkel för sakta. Förmågan att sätta in i den som blir hatades ställe minskar hat. Jag tror den förmågan ökar därav min poitiva inställning

15:42, 25 November 2013

 

Per Johnsson: Hej,

Tack för många spännande frågor. Det som blir tydligt är att hatet har många facetter och behöver problematiseras mer. På torsdag ägnar vi hela Kunskapskabaren åt ilska och dess komplexitet och koppling till hat.

varma hälsningar

Per Johnsson

15:50, 25 November 2013

 

Gå till toppen