Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Findus vill samla skånsk matkunskap

Det började med ett fryslager där det finns plats för fler livsmedelsproducenter än Findus. Företagets vd Jari Latvanen vill skapa ett matkluster i Bjuv där både små och stora företag kan samarbeta.

Jari Latvanen, vd för Findus.Bild: BJÖRN LINDGREN / TT
– Vi har mark, vi har laboratorier, vi har kvalitetskontroll, vi har spillvärme som fler kan utnyttja, säger Jari Latvanen som är drivande bakom idén med arbetsnamnet Food valley of Bjuv.
Hästköttskandalen och andra skandaler inom livsmedelsindustrin har fått branschen att tänka efter.
– Vi måste ha mer kontroll, vi måste tänka mer på hur och var vi kan samarbeta, förklarar han grunderna till klusteridén.
– Och när över 60 procent av den svenska maten produceras i Skåne är det här vi kan ta tillvara på möjligheterna.
Det nya fryslagret beräknas stå klart om två år, men arbetet har redan börjat. Nyligen beviljade statliga innovationsmyndigheten Vinnova pengar till en förstudie om hur en sådan mötesplats kan skapas.
Hållbarhet, innovation och effektivitet är tre andra ledord i matklustertanken.
– Jag tycker att livsmedelsbranschen har en hel del att lära av till exempel bil- och mobilindustrin, vi kan säkert bli mer effektiva tillsammans än vad vi är nu.
Food valley har kontakter med bland andra Bjuvs kommun och Lunds universitet om sina planer. Idén presenterades på Heja Skåne, ett idéforum där ett hundratal företrädare från regionens näringsliv, offentlig sektor, organisationer och universitet möts, i våras.
– Vi har redan kontakt med några aktörer, till exempel tomatodlare från både Sverige och övriga Europa som är intresserade av att komma hit och odla tomater.
Jari Latvanen drömmer också om att klustret kan bli en testplats för nya idéer, till exempel kan nya förpackningsidéer testköras på plats.
– Men det kan också handla om funktionell mat, säger Jari Latvanen.
Christina Skjöldebrand, forskningsledare på avdelningen för förpackningslogistik på Lunds tekniska högskola, är projektledare för att skapa förutsättningarna för en sådan här mötesplats.
– Nyligen fick vi 50 000 kronor av Vinnova i projektet Meeting Place 2014 för det här förberedelsearbetet. Vi har vårt första möte denna veckan så det är för tidigt att säga vad det kommer att innehålla, säger Christina Skjöldebrand.
Jari Latvanen, vd för Findus.
Gå till toppen