Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han älskar att uppleva stora vågor och stark vind

Den stora besvikelsen i Peking 2008. Revanschen i London fyra år senare. Det är dalen och toppen i Rasmus Myrgrens seglarkarriär, som slutade med ett OS-brons.

I OS i London 2012 fick tävlingsseglaren Rasmus Myrgren äntligen sin efterlängtade medalj.Bild: MAJA SUSLIN / TT
Det var efter OS i London 2012 han bestämde sig. Han lade laserseglingen på hyllan och meddelade att han skulle börja ”köpa och sälja papper” i stället.
Nu var det inte värdepappersbranschen Rasmus Myrgren menade, utan en mer okänd bransch.
Han arbetar för ett handelshus som köper nedklassat papper från pappersindustrin och säljer vidare till länder som bruken inte själva exporterar till.
Det var en verksamhet han var nyfiken på och när ett tillfälle dök upp högg han på det. Kunskaperna från Chalmers är användbara för att exempelvis bedöma tekniska data runt pappersvaran.
Men vilken nytta har man av att ha varit tävlingsseglare när man ska slå sig in i råvarutradingens värld?
– Det är ju en riskavvägning hela tiden. Ser papperet ut som det är deklarerat? Är köparen seriös?
– Kommer man att gå med vinst med tanke på transportrisker, valutaförändringar och skeppspriser som går upp och ned hela tiden? säger Rasmus Myrgren och fortsätter:
– Segling är också en fråga om riskhantering. Framgång handlar om att göra så få misstag som möjligt, eftersom det är så många variabler som spelar in i segling.
Av det skälet är han också helt nöjd med sitt OS-brons, säger han.
Medaljplatsen är viktigare än valören, för i segling är skillnaden hårfin mellan ett guld och ingen medalj alls. Eller, för den delen, mellan ett silver och ingen medalj alls.
Det var det han råkade ut för i Kina 2008, då han såg ut att ha silvret i en liten ask men mot slutet halkade ned till en sjätteplats.
– För mig var det mer med förvåning än besvikelse som jag lämnade OS. Jag hade spelat upp scenariot så många gånger i min hjärna, hur jag skulle komma hem med en medalj, att det redan kändes klart.
När han sammanfattar sin seglarkarriär handlar det ändå mest om ljusa minnen. Visst, OS-medalj är varje elitidrottares främsta mål, men hade han inte älskat alla de där dagarna av hård träning hade han lagt av för länge sedan.
Han har fått resa, möta människor han inte hade träffat annars och se spektakulära platser. Dessutom är själva utövandet en upplevelse, säger han.
– Man jobbar med – eller som vissa säger, mot – naturen. Man kan få uppleva storm och orkaner, och det är fantastiskt att få uppleva stora vågor och extremt stark vind och verkligen sättas på prov. Man behöver ingen motståndare, naturens krafter räcker som utmaning.
Varför valde du att satsa på just laser?
– Det är världens största båtklass, ett roligt val för det är störst konkurrens och störst utmaning i det. Charmen med laser är också att det bara finns en enda tillverkare, så alla har exakt samma förutsättningar.
– I många andra sportklasser som skidor eller rally kan man vinna fördelar med materialet. Jag gillar när det är personliga egenskaper som avgör.

35Rasmus Myrgren

Gör: Civilingenjör och laserseglare som just avslutat tävlingsseglandet efter ett OS-brons och ett VM-brons. Guld i Världscupen.
Bor: Göteborg.
Familj: Sambo med Jennie.
Aktuell: Fyller 35 år idag den 25 november.
Firar: ”Med familjen. Min syster fyller den 12 november och vi har som tradition att fira ihop. Men sedan blir det säkert något med vänner också, en god middag med goda drycker och trevligt sällskap.”
Om att fylla 35: ” Jag märker rent fysiskt att återhämtningen tar längre tid än när jag var 25. Sedan är det väl bra att bli äldre på vissa sätt, man blir klokare.”
Gå till toppen