Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Rosengård som Vollsmose”

”I Odense heter det Vollsmose. I Malmö heter det Rosengård”.

VollsmoseBild: Arkiv: Åsa Sjöström
Eleverna på Östra skolan, vid Värnhemstorget, skulle öppna sina hem för de danska eleverna från Hjalleseskolen. Men i sista sekund backade den danska skolan ur samarbetet. Orsaken: föräldraoro.
I danska medier dras nu paralleller med Vollsmose i Odense. I Danmark är Vollsmose känt för sin höga arbetslöshet, stora sociala problem och den höga andelen utlandsfödda i stadsdelen.
Vollsmose och Rosengård har jämförts förr. Och om Keld Gantzhorn, vice rektor på Hjalleseskolen, skulle ta med sina elever till Vollsmose vill han inte svara på.
När han däremot får frågan om han vågar sända sina elever till Rosengård – det som i Fyens Stiftstidende kallas för ett Vollsmose-liknande område – svarar han såhär:
– Jag köper inte jämförelsebasen. Jag kan bara säga att vi naturligtvis lyssnar på föräldrarnas oro i en sådan här situation, säger Keld Gantzhorn till Fyens Stiftstidende.
Gå till toppen