Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svensk Greenpeace-aktivist: Det var som en krigsfilm

Tungt beväpnade elitsoldater firades ner på däck från helikopter. De låste in besättningen, vände hytterna upp och ner och snodde all sprit.

Dima Litvinov och de andra tillfälligt frigivna utländska Greenpeaceaktivisterna sitter på ett hotell i Sankt Petersburg. Det hörs jubel i luren och Dima Litvinov måste avbryta samtalet en stund.
– Nej, nu har han kommit. Jag måste gå och krama honom. Alla kramar honom. Underbart, gud vad skönt att se honom!
Det är den brittiske Greenpeaceaktivisten Phil Ball som släpptes fri mot borgen på måndagseftermiddagen och nu har hunnit fram till hotellet.
Därmed är hela Greenpeacefartyget Arctic Sunrises besättning på fri fot, förutom radiosignalisten Colin Russell. Ingen vet varför hans häktningstid förlängdes med hela tre månader.
Äventyret, som ännu inte är över, började för över två månader sedan. Eller egentligen för ett år sedan. Då gjorde Greenpeace exakt samma expedition till den ryska oljeplattformen Prirazlomnaja för att protestera mot planerad oljeutvinning i Arktis.
– Det var en liknande aktion, fast lite hårdare, och den gången reagerade myndigheterna inte alls. Den här gången blev det en väldigt stark överreaktion. Jag skulle själv gärna vilja veta varför. Vi informerade dem hela tiden om vad vi höll på med, att vi planerade en fredlig protest, säger Dima Litvinov.
Först sköt maskerade män skarpa varningsskott och skar sönder Greenpeaces gummibåtar med stora knivar. Sedan sköt kustbevakningens fartyg vid elva tillfällen skarpa varningsskott med en tung, fast monterad kulspruta. Till slut dök en militärhelikopter upp.
– Det var helt overkligt. Det var som en krigsfilm, den här jättestora kamouflagemålade helikoptern hovrar kanske tjugo meter över vårt däck, maskerade ansikten med jättegevär tittar ner på oss och skriker något som inte hörs, och så börjar de fira ner sig väldigt snabbt och effektivt. Så skriker de på ryska att vi ska lägga oss på däcket. Jag försöker säga att de inte har rätt att komma ombord, att det är nederländskt territorium, men de skriker bara ”håll käften”.
De maskerade elitsoldaterna slår ner dem som inte lyder direkt, stormar styrhytten och stänger av all kommunikationsutrustning.
– Sedan sökte de igenom fartyget. Allting vara bara utslängt på däck och golv, och en massa saker saknades. Inte minst om det var någon som hade haft alkohol i hytten, en personlig flaska whiskey eller så, allt det försvann. Nästa morgon, alla de här bakfulla, arga, hotfulla männen i masker med stora gevär ... Det var inget vidare det där.
I över två månader satt han frihetsberövad, först i Murmansk och sedan i Sankt Petersburg. Anklagelsen var från början sjöröveri och minimistraffet tio års fängelse.
– Det var inte de bästa förhållanden så klart, men det värsta var osäkerheten och den absurda anklagelsen.
Nu har brottsrubriceringen ändrats till ”huliganism”, med ett maxstraff på sju års fängelse. Greenpeace har betalat sammanlagt motsvarande 12 miljoner kronor i borgen för besättningen, och FN:s internationella havsrättsdomstol har beordrat Ryssland att låta alla lämna landet.
Men det är oklart om Ryssland tänker följa domen, och Dima Litvinov tänker i alla fall inte åka hem till Stockholm förrän också signalisten Colin Russell är på fri fot.
Dessutom vill Dima Litvinov vara säker på att han släpps in i Ryssland igen när det är dags för rättegång. Trots den hotande fängelsedomen har han ingen tanke på att försöka stanna hemma.
– Jag vill kunna prata högt om vad jag gör och varför. Jag vill göra det klart att jag inte är någon huligan eller pirat.
Gå till toppen