Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Angora rycks från levande kaniner

Mycket angoraull kommer från pälsfarmer i Kina där pälsen rycks från levande kaniner. Nu har en djurrättsorganisation filmat hanteringen med dold kamera.
– Grovt djurplågeri, säger veterinären Johan Beck-Friis.

Flera svenska modekedjor som SVT varit i kontakt med köper angora från Kina, men kan inte garantera att den inte kommer från kaninfarmer som använder de grymma metoderna.

– Det är fasansfullt att se att man behandlar djur på det här sättet. Det här är grovt djurplågeri som jag ser det, säger Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges veterinärförbund, till SVT.

På filmen visas hur kaninerna binds fast i fram- och baktassarna, för att sedan skrikande få sin päls bortplockad av personalen.
– När de skriker på det här sättet betyder det att de är väldigt rädda och att de har ont, säger Johan Beck-Friis till SVT.

Acne drar nu in alla produkter av angoraull. Lindex stoppar tillsvidare importen av angora från Kina och ska närmare undersöka hur bolagets leverantörer följer gällande avtal. MQ stoppar omedelbart alla inköp av plagg som innehåller angoraull "för att tydligt skicka signalen om att denna form av pälsdjursindustri måste upphöra", skriver vd Christina Ståhl i ett pressmeddelande.
H&M fördömer metoden ett pressmeddelande och förklarar att man bara köper angora från farmer "med god djurhållning".
Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor vid Djurens rätt ger inte mycket för H & M:s garanti.
– Vår partner i Kina säger att det finns inga kontroller. Det finns inget sätt för H & M att veta detta, tyvärr, säger hon.

Principen om fri handel är stark och ingen svensk myndighet har mandat att ställa krav och kontrollera produkter som importeras.
– Varken Sverige eller EU har rätt att stoppa den här sortens import från andra länder. Det är upp till varje kedja som köper in produkterna att ställa krav. Det ställer naturligtvis också höga krav på konsumenterna och deras medvetenhet, säger Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket, till TT.
Även jordbruksminister Eskil Erlandsson sätter sitt hopp till handel och konsumenter, "så att vi får ett stopp på det här".
90 procent av angoraullen till EU kommer från Kina.
Både ryckning och rakning är plågsamma metoder i Kina, säger Cecilia Mille, som bedömer att ryckning är vanligast.
– Det går fortare och man får med lite mer päls.
I Sverige rycker man absolut inte ullen av kaniner, bedyrar Gunilla Larsholt, ordförande i Svenska angoraföreningen.
– I Sverige använder man en vanlig sax och många sätter kaninerna i sitt knä. Man spänner absolut inte fast dem.
Det förekommer uppgifter om att ryckt ull är finare än klippt, men det avfärdar Larsholt. Att man ofta rycker ullen i Kina tror hon snarare beror på okunskap om djurens känslor och om pengar.
– Om man rycker bort stora partier går det jättesnabbt. Det tar nämligen mellan en halvtimme och en timme att klippa en kanin, säger Larsholt.
Köp svensk, brittisk eller norsk angora, manar hon – inte exempelvis kinesisk eller australisk.
– Jag reagerar som de flesta antar jag. Det är otroligt allvarligt när folk beter sig så här mot djur, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Men för att kunna få till en eventuell förändring kring importregler måste lagstiftningen vara EU-baserad, förklarar han.
Gå till toppen