Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska fördomar bekämpas med utbyten

Föräldrar i Odense ville inte skicka sina barn till Malmö. 

Bild: Foto: Lars Brundin
I Sydsvenskan har vi tidigare berättat om hur Hjalleseskolen i Odense stoppat ett samarbetsprojekt med Östra skolan i Malmö. Föräldrarna uttryckte en oro över att låta sina barn besöka Malmö som man ansåg vara för farligt.
Men nu startar Öresundskommittén tre nya samarbeten mellan åtta skolor över sundet och hittills har man inte märkt av den här typen av fördomar.
- Verkligen inte, snarare tvärtom. Vi har sett en oerhörd nyfikenhet mellan de två länderna, säger Klas Andersson, informatör på Öresundskommittén.
I ett av projekten som heter "Rød grød med sjösjuka sjömän" är det tänkt att eleverna genom teater ska lära sig mer om varandras språk. På svenska sidan deltar Kastanjeskolan och Sorgenfriskolan, och på danska Nørrebro Lilleskole och Ørestad skola.
- Det som har skett i Odense visar ju tydligt att det finns ett behov av att integrera oss med varandra ännu mer. Det okända skrämmer alltid, säger Klas Andersson.
Öresundskommittén satsar nu 240 000 kronor på tre olika skolprojekt som ska ske mellan totalt åtta skolor över sundet. Sammanlagt kommer 300 elever att delta.
En förhoppning är att projekten kommer leda till att fler jobb förmedlas över gränserna i framtiden.
- Om du som 20-åring aldrig satt din fot i Danmark så kommer du aldrig söka jobb där, men har du den erfarenheten så är det mer troligt att du gör det, säger Klas Andersson.
Enligt en studie från Lunds universitet så har 89 procent av Malmös gymnasieelever svårt eller mycket svårt att förstå danska. Ungdomar på varsin sida av sundet har på senare år glidit isär, konstaterar man på Öresundskommittén.
- Vi ser att språket har blivit ett problem bland de yngre. De förstår inte varandra lika bra längre. Äldre Malmöbor har mycket mer erfarenhet av danska och kontakter med Danmark, säger Klas Andersson.

Öresundskommittén

Den politiska intresseorganisationen Öresundskommittén är ett samarbete mellan Skåne och Själland och har funnits sedan 1993. Kommittén fokuserar på Öresundsregionens intressen i förhållande till de två regeringarna, Riksdagen, Folketinget samt EU i Bryssel.
Gå till toppen