Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vad är det ni tackar nej till?

Hallå där Thomas Frostberg, medarbetare och krönikör på Sydsvenskans ekonomiredaktion som är en av flera initiativtagare till uppropet #TackaNEJ.

Sydsvenskans Thomas Frostberg.Bild: Foto: Sydsvenskan
Vad är det ni tackar nej till?
– Att ställa upp i paneler, jurygrupper och andra liknande sammanhang där det bara är män på scen. Tyvärr är det fortfarande väldigt långt kvar till jämställdhet i många sammanhang.
Vad händer när man tackar nej?
– De flesta arrangörer brukar tycka att det är rimligt och lite pinsamt att de inte tänkt till själva. Det blir ofta en dialog om vad de behöver göra för att förbättra sig. Det handlar inte om att det måste vara 50/50 genast utan om att man rör sig i rätt riktning.
Varför detta upprop?
– Sedan ett par år tillbaka har jag drivit en kamp för jämställdhet och mångfald i olika sammanhang, bland annat genom mina krönikor. Nu var vi några stycken som tyckte att utvecklingen gick för långsamt. Genom det här uppropet som vi gör tillsammans med Rättviseförmedlingen uppmanar vi fler att göra något.
Vad hoppas ni uppnå?
– Förhoppningen är att fler ska tänka efter, att höja folks medvetande när man bokar talare eller sätter ihop jurygrupper. I det långa loppet ska det sköta sig själv, men utvecklingen går alldeles för långsamt.
Hur kan man bli en del av uppropet?
– Genom att gå in på tackanej.se och skriva under, för att sedan kunna hänvisa till det när du hamnar i liknande situationer.

Tacka nej

Thomas Frostberg står tillsammans med forskaren Marcin de Kaminski, bloggaren och kommuniaktionskonsulten Fredrik Wass samt Rättviseförmedlingen bakom kampanjen #TackaNEJ. Såhär skriver de på projektets hemsida: Kompetensen finns hos både män och kvinnor, därför säger vi nej till helmanliga paneler och jurygrupper. De är helt enkelt inte bra nog. #TackaNEJ är ett upprop för oss som har tröttnat på helmanliga sammanhang och vill göra något åt det.
Gå till toppen