Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MFF:s vd chattade med läsarna

MFFs VD Per Nilsson chattade med Sydvenskans läsare om Norlings avhopp.

Bild: Foto: Henrik Rosenqvist
Patrick: Även om Norling nu plötsligt slutade, kan man använda arbetet man har gjort under året när man har utvärderat en eventuell ny tränare? Har man redan kartlagt möjliga tränare tidigare under året som gjör att processen nu kan bli kortare?

Per Nilsson: Ja det har vi gjort, men de senaste två månaderna har vi inte uppdaterat kartläggningen. Därför får vi utgå från det vi har och jobba framåt.

 

 

Lic: Den nya upplägget som presenterades där Sportchef och Tränare likställdes under VD, är detta ett upplägg som grundade sig i personerna på posterna eller för att det organisatoriskt skulle fungera bättre? Samt var ni tre alla delaktiga i beslutet om omorganisering? Tack!

Per Nilsson: Det nya upplägget är inte anpassat efter personer utan för att skapa kortare beslutsvägar melan vd och tränare. Beslutet togs av mig och styrelsen, men självklart var Rikard och Per informerade och delaktiga i processen. I praktiken formaliserade vi bara det arbetssätt som vi tillämpat det senaste året.

 

 

berra: Varför tar ni inte bort Ågren istället kan inte vara så svårt att ersätta Men rätt tränare är värre

Per Nilsson: Detta handlar inte om en konflikt mellan tränare och sportchef. Rikard har sagt upp sig och inte på något sätt angett relation till sportchef som en anledning.

 

 

Lazze: Varför inte säga som det är så vi slipper en massa huvudlösa spekulationer? Har inte supportrarna rätt till att få veta sanningen?

Per Nilsson: Vi har gemensamt tagit beslutet att inte kommunicera de skäl Rikard angav för att säga upp sig. Jag förstår intresset från supportrar och andra men så är läget.

 

 

Thomas: Jag förstår att det är viktigt att den nye tränaren både passar den spelstil som MFF har och att han har en hög kompetens över lag, men vilket av det kommer att väga tyngst när ni nu ska anställa en tränare?

Per Nilsson: Den nye tränaren måste absolut uppfylla båda kraven.

 

Martin: Lägg korten på bordet ang Rikard Norlings avhopp. Det skapar mest skit för klubben genom att inte delge anledningen. Styrelsen får mindre förtroende av fans och sponsorer om sanningen inte kommer fram. Tack!

Per Nilsson: Se tidigare svar...

 

Peter: Hur ställer sig Per Ågren till detta??

Per Nilsson: Han var lika ovetande som vi andra.

 

Jörgen: Ett totalt misslyckande ifrån Styrelsen / VD /Ordförande/klubbdirektör då man hemlighåller allt utemot fans o publik detta slår negativt mot klubben MFF. Tycker att alla i styrelsen inkl.Vd klubbdir. Ordförande Sportchef lämnar sina platser till mer kompetenta personer för detta håller inte.

Per Nilsson: Alla får ha sin åsikt. I övrigt hänvisar jag till tidigare svar.

 

 

Robin: Kommer ni ta kontakt med Henke Larsson?

Per Nilsson: Vi gör en bred kartläggning. Om Henke Larsson är med på vår bruttolista vill jag inte kommentera.

 

Frille: Hej! Vem är problemet? Varför "mörka"? Det kommer ut, förr eller senare, ändå.

Per Nilsson: Beslutet är ömsesidigt, mellan Rikard och mig/MFF. Jag vill inte utveckla detta ytterligare, men jag förstår att du ställer frågan.

 

Leif: Per, nu går vi vidare o satsar på 2014! Stannar du kvar ett år till?

Per Nilsson: Som jag sagt tidigare, jag har inte sagt upp mig. Arbetet är det roligaste jag någonsin haft, men man måste vara på tå varje dag. Det visar inte minst de senaste dagarnas händelser. Jag lovar att återkomma när jag och styrelsen har kommit till något annat beslut än att jag jobbar vidare.

 

 

Mönkidas: Utan att gå in på Norlings skäl, vad har du gjort för lärdomar för framtiden?

Per Nilsson: Varje situation är unik och varje person är unik. Därför kan jag inte säga att denna händelse gett mig generella lärdomar för framtiden.

 

Mönkidas: När du rannsakat dig själv efter avhoppet, vad har du som närmaste chef kommit fram till?

Per Nilsson: Man kan alltid göra saker bättre, men i detta fallet kan jag inte se att jag kunnat agera annorlunda. Jag kanske borde ha varit mer uppmärksam och lyhörd, då det var en överraskning för mig.

Peter: Hur informerade ni spelarna?

Per Nilsson: Per Ågren och Daniel Andersson informerade spelarna per telefon strax före presskonferensen.

 

Peter: Varför fick han gå omgående?

Per Nilsson: Eftersom han angav bristande energi och spelare och ledare för ögonblicket har uppehåll finns det ingen anledning att Rikard arbetar vidare de sista dagarna.

 

Peter: Varför väljer ni att vara så slutna? när kommer öppenheten till MFF?

Per Nilsson: Öppenhet är fint, men ibland behöver inte öppenhet vara den bästa strategin. I detta fallet har vi valt att inte vara öppna med Rikards skäl.

 

Mikael: När bör en ny tränare senast vara på plats?

Per Nilsson: Det är önskvärt att tränaren är på plats till träningslägret i Florida i slutet av januari. Det är dock viktigare att det är rätt person än att vi håller tidsplanen.

 

Daniel Olsson: Vi står nu inför en nyrekrytering av tränare. Hur ser egentligen kravspecifikationen ut? Kan vi tänka oss att byta spelstil om rätt man/kvinna blir aktuell eller är MFF’s modell bestämd av styrelsen?

Per Nilsson: I kravprofilen för vår framtida tränare ingår en viss spelstil. Den gör vi inte avkall på.

 

David: Lägger ni någon vikt vid supportrarnas/medlemmarnas åsikt när ni letar ny tränare?

Per Nilsson: En komponent är att ha förståelse/intresse för våra supportrar.

 

Håkan: Per, du har gjort ett otroligt bra jobb med ekonomi och annat inom MFF. Jag läser tyvärr att även du är på väg bort. Är det nu direkt eller senare?

Per Nilsson: Eftersom jag inte sagt upp mig kan jag inte ange hur länge jag är kvar. Min ålder gör att jag inte är en långsiktig lösning.

 

Itchy: Hej Per! Hur gårdet med arbetet kring övriga staben?, Scoutansvariga tror jag sitter på utgående kontrakt och även någon till. Hur arbetar ni för att förlånga dessa kontrakt när ni inte vet vilken ny tränare ni har kommer ha nästa säsong och vilka krav denna person kommer sätta på sin omgivning?

Per Nilsson: Hela staben har kontrakt över 2014.

 

Daniel Olsson: Hur går det med ekonomin, ser vi ut att gå plus 2013?

Per Nilsson: Det går bättre än 2012. I samband med bokslutskommunikén kommer du att få mer detaljer.

 

Öltras: Norling fick ju sluta i AIK trots han hade lyckats ta upp dem från superettan och blev tvåa i allsvenskan,ligger det kanske något i att där finnes en stark vilja och till följd av det ett svårare sammarbetsklimat,det är ju inte första gången han slutar efter en framgångsrik tid

Per Nilsson: I vårt fall är det Rikard som säger upp sig. Därför har jag svårt för att dra några paralleller.

 

Pierre: Daniel och Patrik Andersson som tränarpar från 2014-, vad säger du om det Per?

Per Nilsson: Alla möjligheter är öppna...

 

David: Innebär Norlings avgång att eventuella kontraktsförhandlingar med spelare blir uppskjutna?

Per Nilsson: Inte från vår sida. Det kan vara så att någon spelare vill avvakta tills han ser vem som blir tränare. Ingen har dock signalerat det så här långt.

 

 

Eddy: Har stort förtroende för ditt och styrelsens jobb och hoppas nu inte detta kommer leda till kuppförsök på årsmötet ala Bajen/AIK. Nu till min fråga, har Daniel rätt licenser för att vara huvudtränare i MFF under 2014?

Per Nilsson: Han avslutar före jul det tredje steget i tränarutbildningen. Därför skulle han kunna leda ett allsvenskt lag 2014.

 

Patrick: Skal man bara ställa in sig på att aldrig få veta sanningen om varför Norling gick? Är ni oroliga för att förtroendet från medlemmar och supportrar sviktar när man hemlighåller detta?

Per Nilsson: Då vi valt att inte kommunicera ut det är det vår ambition att det stannar mellan berörda parter. Förtroendefrågan är inte den primära punkten i det här fallet.

 

Morgan: Som jag ser det så påbörjades nuvarande lagbygge och linje redan med Roland N och fortsatte med Norling. Daniel A har ju varit med hela den vägen och borde spela en viktig roll för att linjen nu skall bibehållas. Hur ser ni på DAs framtid i klubben och vikten av att en ny tränare vill jobba med DA?

Per Nilsson: I min MFF-värld är Daniel enormt viktig de kommande tio-femton åren. Därför är det viktigt att de som arbetar i den sportsliga ledningen fungerar ihop med honom. Detta måste vi ta hänsyn till. Sedan är Daniel en person som är väldigt lätt att samarbeta med.

 

Pelle: Hur tror du spelarna reagerar? Norling verkade ju populär. T ex kontraktsförlängningar, eller om spelarna väljer mellan att stanna eller bli utlandsproffs?

Per Nilsson: Spelarna är överraskade. I fotbollsvärlden är allt föränderligt och bara vi klargör vem som är den nya tränaren så tror jag att allt återgår till det normala.

 

David: Kan ni tänka er att lösa en ny tränare från ett befintligt kontrakt, eller behöver han vara arbetslös i dagsläget?

Per Nilsson: Vi kan tänka oss att lösa ut en tränare. Så har skett med våra två senaste tränare.

 

Sven Liljegren: Arbetar ni med olika typer av lösningar eller söker ni en permanent sådan.?

Per Nilsson: Hej Sven, vi arbetar brett. Idealet är naturligtvis en långsiktig lösning.

 

Henrik: Vad är den enskilt viktigaste egenskapen som ni söker hos den nye tränaren? Jag hoppas verkligen att ni nu väljer en tränare med samma spelmässiga inriktning som Norling. ( Daniel Andersson, Jonas Thern, Hasse Backe, Peter Gerhardsson) Nej tack till Haglund och Lennartsson.

Per Nilsson: Inriktning på spelet är en viktig komponent, så du kan vara lugn.

 

Håkan: Det verkade angeläget att berätta om Rikards beslut just igår. Varför var det bråttom och varför kan ni inte säga vad det faktiskt handlar om? Är det ett problem inom klubben så bör ju åtminstone medlemmar få kännedom om det. Rikard brukar värna om supportrarna, nu känns det som tvärt om.

Per Nilsson: När Rikard sagt upp sig var det viktigt att gå ut så snart som möjligt. Som du kunde se gjorde vi detta tillsammans. Vi var också gemensamt överrens om att inte ange Rikards skäl för sin uppsägning.

 

Peter: Har ni haft olika åsikter om framtiden för laget?

Per Nilsson: Nej.

 

Leo: Vill styrelsen byta ut en spelare mot Norlings vilja? och därför vill inte Norling fortsätta?

Per Nilsson: Nej.

 

Sjobb: Min känsla är att vi måste titta utomlands för att hitta en lämplig ersättare till Rickard. Hur ser ni på det? har ni koll på marknaden ute i Europa?

Per Nilsson: Inte hela Europa, men visst finns det namn som är spännande.

 

 

Itchy: Ni informerades i tisdags av norling om att han sade upp sig och gick ut med det igår. Gjorde ni något försök att ens övertala honom?, eller var det kört. Tycker Norling borde ha lyssnat på You Can't Always Get What You Want av Stones lite mer...

Per Nilsson: När Rikard sa upp sig så frågade jag om vi kunde göra något för att han skulle stanna kvar eller om han kunde ompröva sitt beslut. Då han svarade nekande på båda frågorna var det bara att inse att det var "Paint it black" som gällde.

 

Henrik: Varför är MFF en förening som är svår att arbeta i för tränare? Jag upplever som att flera tränare har slutat i MFF av andra anledningar än sparken, utgående kontrakt eller annat jobberbjudande. Storklubb, press köper jag inte som anledningar.

Per Nilsson: Om vi är svårare än någon annan klubb kan jag inte uttala mig om, men kraven är väldigt höga på en tränare i Malmö FF.

 

Mats: Hej! Det är många av oss supportrar som längtar efter en utländsk tränare. En ny Bob Houghton, Roy Hodgson eller Antonio Duran. Hur stor koll har ni i ledningen på lovande utländska tränare? Typ Pep.

Per Nilsson: Vi har viss koll. Pep är sedan 2010 känd och uppskattad i Malmö...

 

 

David: Hur viktigt är det att den nya tränaren har pro-licens?

Per Nilsson: Man måste åtminstone ha gått tredje steget i sin tränarutbildning för att få leda ett allsvenskt lag. Detta måste vi följa.

 

ebastian: hur ser ni på jose morais ?

Per Nilsson: Ännu en spännande utländsk tränare med svensk anknytning.

 

 

Fred Oxenby: Var någon i ledningen informerad om vem som var R Norlings nya arbetsgivare när PK-n hölls?

Per Nilsson: Nej. Och det gäller fortfarande.

 

Sebastian: hur ser daniels anställning ut ?

Per Nilsson: Han är anställd på kontrakt. Tidigare var det ett spelarkontrakt, nu är det ett tränarkontrakt. För tydlighets skull så är han inte tillsvidareanställd för närvarande.

 

Håkan: Kommer det längre fram att kunna berättas om anledningen till Rikards uppsägning?

Per Nilsson: Nej, det är inte min ambition eller avsikt.

 

 

Sjobb: Vad säger Daniel om allt?

Per Nilsson: Egentligen borde du fråga Daniel. Han har misst en god arbetskamrat men är rutinerad i fotbollsvärlden och hanterar säkert detta på bästa sätt.

 

 

Håkan: Kommer supportrarna att ges något tillfälle att avtacka/hylla Rikard?

Per Nilsson: Malmö FF har inte planerat någon avtackning. Om supportrarna på eget initiativ önskar göra detta så tycker jag att det är en bra idé.

 

MrM: Eftersom jag vet att ni får en massa skit från väldigt många så vill jag bara säga att jag tycker ni gör ett fantastiskt bra jobb! Framförallt Ågren! Hälsa honom det!

Per Nilsson: Det tycker jag också. Och jag kommer med glädje att framföra hälsningen.

 

 

Daniel Olsson: Ni har satsat en del på skolor/akademier de sista åren. Är detta en kostnad eller är det något som ger inkomster(mer än duktiga spelare). För övrigt ska ni värva Jonas Thern!

Per Nilsson: Vi kommer att fortsätta med akademierna. Trots att det kostar så ger det betydligt mer. Vi rekryterar många av våra framtida allsvenska spelare just genom akademien. Det är faktiskt billigare på sikt än att värva. Dessutom är det en extra bonus när någon spelare från våra egna led spelar i A-laget.

 

Sebastian: har ni börjat kollat över aktuella tränare ?

Per Nilsson: Ja.

 

 

David: Förstår ni själva hur märkligt det är att MFF byter tränare utan att förklara varför? Kan inte påminna mig att det hänt tidigare.

Per Nilsson: Vi byter inte tränare. Vår tränare sade upp sig.

 

 

Rikard: Frågan är egentligen hur ni i föreningen nu går vidare med problemet som Norling hänvisar till då han säger att det minst negativa alternativet är att inte ange orsak.

Per Nilsson: Jag noterar din fråga, men kan inte kommentera det.

 

 

Simon: Hej Per! Tack for ett fint ar! Ar Daniels plats som assisterande cementerad vid anstallning av ny tranare? Finns det en risk att han aker ur ledarstaben om en tranare vill bygga sin egen stab?

Per Nilsson: Daniel är mycket viktig i det framtida MFF och det finns alltid en plats för honom.

 

 

Stefan: När det gäller vad som tidigare stått i tidningarna under året är det ganska tydligt att det finns minst 1 läcka som står ganska nära styrelsen. Vad gör ni för att "täta" läckorna?

Per Nilsson: Vi påminner varandra om hur viktigt det är att ingen obehörig får ta del av det som sägs i slutna rum.

 

 

petr: Om skälen till Rikards avhopp är yrkesmässiga och inte personliga bör det väl vara viktigt att kunna diskutera dem med medarbetarna, hur har ni tänkt hantera det?

Per Nilsson: Se tidigare svar.

 

 

Anders: När man lyssnar på dig får man känslan att du inte tycker att det faktum att Rikard sa upp sig är något problem?

Per Nilsson: Det är ett problem, men nu måste vi går vidare.

 

 

Pidda: Antar att många av spelarna är under lupp av allehanda klubbar i Europa efter denna säsongen, tänker främst på Eriksson, Molins, Forsberg, Thern, Helander och Jansson. Har ni planerat för eventuell spelarflykt nu när en (som det uppfattas av mig) omtyckt tränare bland spelarna?

Per Nilsson: Det är en sportchefsfråga, men jag ska försöka besvara. Vi vet att våra spelare är attraktiva och gör vad vi kan för att behålla dem.

 

 

Himmelsblå: Hej Per! Vad gör ni för att skydda Per Ågren från påhopp? Han har gjort ett utmärkt arbete men framhålls nu som både inkompetent och anledningen till att Norling försvinner i diverse medier. Jag hoppas ni på tydligaste vis står upp för vår viktigaste pjäs i jakten på fler titlar.

Per Nilsson: Per Ågren är en uppskattad kamrat och medarbetare. Vi gör vad vi kan för att han ska känna detta.

 

 

Besviken supporter: Kära Per, Vi har precis förlorat en av dem bästa tränarna i Sverige om inte Sveriges bästa och mest omtyckta. Fanns det verkligen inget ni kunde gjort? Man e så besviken som supporter att det saknas ord. En annan fråga som man undrar över är: hur lång är ågrens kontrakt nu?

Per Nilsson: Jag frågade Rikard och han svarade att vi inte kunde göra något. Per Ågren är tillsvidareanställd.

 

 

Olle: Har du någon kontakt med våra utlandsproffs. Zlatan, Toivonen etc etc?

Per Nilsson: Ja och alla var inbjudna till guldfesten. Samtliga blev glada över att bli inbjudna, men tyvärr kunde endast Tokelo Rantie delta.

 

 

rass: Hur går det med Rosenberg? Ni har lagt ett bud vad jag har förstått?

Per Nilsson: Inga kommentarer.

 

 

Henrik: Vad skulle du säga är Per Ågrens och Daniel Anderssons främsta egenskaper som ledare?

Per Nilsson: De är två olika personer men det som förenar dem är deras stora MFF-hjärta.

1

 

MFF: Pep hade ju varit en bra tränare, Daniel och Pep. Pep vet ju hur vi vill spela, och är bra på att utveckla spelare. Men det kanske blir dyrt/svårt eftersom han precis började arbeta med att utveckla Swanseas ungdomar. Har ni kontakt med Pep så som ni säger ni har kontakt med gamla spelare?

Per Nilsson: Pep har ju tidigare verkat i klubben och vi har kontakt sedan dess.

 

 

Hoffa: Såg fram emot de väntade champions league kvalet o hade goda förhoppningar på ett bra kval men nu ser de mörkt ut då en ny tränare ska till o hans syn på fotboll ska sätta sig i truppen, vad tror du om detta kval nu med tanke på Norlings avhopp ?

Per Nilsson: Vi var ju bara millimeter från CL-gruppspel senast vi var i kvalet. Då hade vi en tränare som började i maj. Därför har jag gott hopp om framgångar i CL-kvalet.

 

 

Daniel Olsson: Är det någon i MFF’s organistation som har UEFA PRO licence så att man får leda klubbar i Champions League.

Per Nilsson: Ja, det finns det.

 

 

Olle: Har ni modet/självsäkerheten att göra ett långskott och fråga en "stortränare", låt säga Svennis?

Per Nilsson: Modet har vi, men om viljan finns vill jag inte svara på.

 

 

Fredrik: Var den en eller flera anledningar som Rikard angav vid uppsägningen? Lycka till!

Per Nilsson: Jag kan tyvärr inte kommentera detta.

 

Pidda IGEN: Det inte är rätt mot DA att sätta press på honom att bli huvudtränare direkt efter avklarad utbildning, skulle behöva iaf ett år till bakom en internationellt gångbar tränare eftersom att vi äntligen ska gå till gruppspelet i CL. Tänker på Hasse Backe som har precis rätt egenskaper, kommentar?

Per Nilsson: Vi får inte överutnyttja Daniel Andersson. Hasse Backe är en duktig tränare med internationell erfarenhet.

 

 

Max: Är Nanne en kandidat? Det känns som en mycket kompetent tränare, mycket bra på att bygga organisationer, gillar bollspel och ungdomar. Även om han tog tränarjobbet hos Hammarby bör han väl gå att lösa om viljan finns? Vill även tacka för ett väldigt bra utfört jobb från din sida. Tack!

Per Nilsson: Vi gör just nu en bred scanning av marknaden och jag vill inte utesluta någon.

 

Pierre: Kommer vi att få se någon spektakulär värvning inför CL-kvalet?

Per Nilsson: Vi får säkert se förstärkningar i truppen, men ingen spektakulär sådan.

 

 

Bagarn: Kommer satsningen på unga spelare att fortsätta? Kan tänka mig att man blir mer begränsad att hitta ny tränare i så fall.

Per Nilsson: Den kommer att förtsätta. Om inte en tränarkandidat ställer upp på detta så är denne inte något för MFF.

 

 

Bagarn: Vilka unga spelare slår igenom nästa år tror du?

Per Nilsson: Tror mycket på Erdal Rekip och tror att han får ett genombrott nästa år.

 

Albin: Hur ser du på Tom Prahl och har ni varit i kontakt?

Per Nilsson: Tom Prahl har vi regelbunden kontakt med och han är en god MFF-vän. Om han är med på vår bruttolista vill jag inte kommentera.

 

 

Tim: Hej Per. Är du besviken på Rikard?

Per Nilsson: Nej, jag är inte besviken på Rikard. Vi är alla olika och att han har valt att inte fortsätta för MFF är svårförståeligt för mig, då Malmö FF är skandinaviens bästa och vackraste förening. Det är svårt för mig att förstå, men jag är inte besviken på honom.

,

 

Sydsvenskan:

Gå till toppen