Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lovelace långt ner ner i eländesspiralen

Lovelace

Genre: DRAMA. DirectedBy: Rob Epstein och Jeffrey Friedman. Actors: Amanda Seyfried, Peter Sarsgaard, Sharon Stone. Country: USA. PublishYear: 2013.
”Långt ner i halsen”, en barnförbjuden nakenfars om en kvinna med klitoris placerad i halsen, var den första porrfilm som nådde en bred publik. En av anledningarna var Linda Boreman, sedermera Linda Lovelace, en ung kvinna som inte alls uppfyllde de gängse porrstjärnekriterierna men hamnade i klorna på en skrupelfri pojkvän. ”Lovelace” är hennes historia och bygger delvis på hennes självbiografi ”Skärseld”, en berättelse som i deprimerande detalj skildrar den blomstrande industrins ruttna undervegetation.
Peter Sarsgaard och Amanda Seyfried i ”Lovelace”.Bild: Noble Entertainment
Regissörsduon Rob Epstein och Jeffrey Friedman gör också sin Lovelace-film till en typisk eländesspiral. Första delen lånar friskt från ”Boogie Nights” med sin skildring av det amerikanska sjuttiotalet som en era av party, solsken och fantastiska frisyrer, silat genom ett retrogrynigt filter. Ungefär mitt i byter den både skepnad och fokus, och historien om hur Lovelace tog porrindustrin hela vägen in i de amerikanska hemmen ersätts av en historia om misshandel och våld, strukturerad som en rätt stereotyp dramadokumentär och dränkt i övertydlig musik.
Skådespelarna är genomgående strålande. Amanda Seyfried är toppen som den storögda Lovelace som åtminstone delvis försöker frigöra sig från sina strikta föräldrar och Peter Sarsgaard excellerar som hennes otäcke make, en person som förvandlas från harmlös partykille till veritabelt monster. Allra bäst är Sharon Stone, närmast oigenkännlig som Lovelace förbittrade mamma med brun hemmafruperuk och hårt ihopknipen mun. Alla hade förtjänat ett mer komplext manus.
Gå till toppen