Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det här är min väg och den har jag själv valt”

I år tog hon sig in på WTA-rankningen. Nästa år börjar Brenda Njukis tuffa väg mot tennistoppen.
– Vi är många som är på gång och som vågar satsa, säger 19-åringen som ser sig som en del av svensk tennis ljusa framtid.

19-åriga Brenda Njuki tillbringar många träningstimmar på Fair Play-stadion på Mellanheden i Malmö. Inför nästa säsong jobbar hon med att få ett snabbare spel som ska göra att hon oftare ska kunna avgöra bollarna framme vid nät.Bild: Lars Dareberg
Brenda Njuki vill kunna försörja sig på tennisen. Det målet har hon haft sedan hon var 11 år. Det var då som satsningen på att bli en framgångsrik tennisspelare tog fart på allvar. Det som tidigare mest handlade om en rolig aktivitet blev istället något som krävde mer än ett träningspass om dagen.
– Det blev tennisträning före och efter skolan, en mer strikt fys. Allt blev också mer planerat och periodiserat, berättar hon mellan dagens två pass på Fair Play-stadion.
Att kunna leva på tennisen har bara blivit svårare och svårare de senaste åren. Konkurrensen har spetsats till av att fler länder satsar på sporten och samtidigt har prispengarna minskat för de som inte tillhör den yttersta toppen. För att kunna försörja sig krävs att spelarna tar sig över 180-strecket på rankningen. De senaste tio åren är det bara Sofia Arvidsson och Johanna Larsson som befunnit sig där.
När de var i Brenda Njukis ålder befann de sig redan där, men det överraskar inte den 19-åriga talangen.
– Idag slår du igenom senare. För tio år sedan kunde en 17-årig Marija Sjarapova vinna Wimbledon. Så är det inte i dag. Sporten ställer högre krav både på det fysiska och det taktiska, säger hon och är trygg i den utveckling som hon tror kommer att följa de närmsta åren.
Att det skulle bli tennis för Brenda Njuki är egentligen ingen överraskning. Hennes pappa fastnade tidigt för sporten hemma i Uganda. När han kände att han inte var tillräckligt tuff för fotboll, som var hans favoritsport, valde han tennis. På college spelade han flitigt till den dagen då de plötsligt var tvungna att fly undan diktatorn Idi Amins regim. Tillsammans med sin fru tog han sig till Kenya och hamnade sedan i Sverige och Oxelösund där han fortsatte att satsa hårt på tennisen även sedan familjen fått två barn.
– Min bror Caxton följde ofta med och tittade på pappa och han började spela tennis redan som liten. När jag blev fyra år ville jag också följa med och jag tyckte också om miljön. Jag tyckte om att vara i hallen även om jag inte alltid spelade tennis. Det var något med att jag fick vara ihop med barn som gjorde samma sak som jag. Det tyckte jag var roligt, berättar hon.
Idag är det pappa Patrick och storebror Caxton som coachar och tränar Brenda.
I maj nådde hon sitt första mål att ta sig in på WTA-rankningen efter att ha tagit poäng i tre ITF-tävlingar. Ytterligare ett par jämnåriga svenska spelare tog sig in på rankningen i år där det nu finns tjugo svenska spelare – sex fler än förra året. Hälften är under tjugo och siktar högt.
– Det är många som är på väg uppåt på rankningen och som kommer att befinna sig där snart. Inom två år är inte Johanna Larsson och Sofia Arvidsson ensamma där uppe, förutspår Brenda Njuki.
Är det en eller två som tar sig upp bland de 200:a främsta?
– Det är fler, tror jag. Många jobbar väldigt professionellt i dag och vågar satsa på tennisen. Flera av de unga spelarna kan ta sig in bland de 200, 300 bästa i världen. Det tycker jag att många har kapacitet till. Själv siktar jag på att nå dit, men hur lång tid det tar det vet jag inte.
Det handlar inte bara om att våga satsa utan även att ha råd att satsa.
– Ja, definitivt. Jag är oerhört tacksam för den hjälp jag har fått både från min klubb och min familj. Utan dem hade det aldrig gått. Årets satsning kostade mellan 60 000 och 70 000 kronor.
Tycker du själv att du har försakat något för din tennissatsning?
– Jag ser det inte så. Det här är min väg och den har jag själv valt. Tennisen öppnar ständigt nya vägar för nya kulturer och människor. Utan tennisen hade jag till exempel aldrig kommit till Malmö och fått uppleva allt som jag gjort här.
Nästa år väntar mycket turneringsspel. Tillsammans med pappa och sin bror planerar Brenda spela ännu mer utomlands för att få mer internationellt motstånd. Ska hon nå upp bland de 700 främsta, som är nästa års målsättning, krävs det att hon presterar i varje match och samtidigt har lite flyt.
I år tycker hon att hon hade lite marginaler emot sig, men det försöker hon vända till något positivt.
– Det är viktigt att gå igenom sådana perioder också. Det gör mig starkare och tuffare mentalt. Jag kommer ihåg att jag då fick fråga mig: hur gärna och hur mycket vill du satsa på det här? berättar hon.
I fem av åtta ITF-tävlingar i år passerade hon första omgången. Bäst spel presterade hon i höstas. Då hade hon bekantat sig med tävlingarna och tappat lite av respekten för konkurrenterna. I slutet av september kom resultaten när hon gick till semifinal i en 10 000 dollar-turnering i Sharm el-Sheikh i Egypten. Hon slog då bland annat ut den som var tredjeseedad.
– Hon kom dit efter att hon vunnit en liknande tävling. När jag fick vara där i hetluften kände jag att de också bara var människor och att jag inte alls var så långt ifrån de som vinner tävlingarna, säger hon.
De kommande veckorna ska hon försöka ta Fair Play till en topplacering i elitserien och förhoppningsvis till en SM-final, sedan väntar förberedelserna för 2014.
– Det kommer bli en minst lika tuff satsning som i år, om inte ännu hårdare. Nästa säsong är jag mer förberedd och mer mogen. I år visste jag inte riktigt var jag stod men nu vet jag vad som förväntas av mig.
Vad hade du gjort om du inte satsat på tennisen?
– Det är svårt att tänka att jag inte gjort något med tennis eller sport. Kanske hade jag pluggat jättehårt för är det något jag fått av mina föräldrar så är det att när du gör någonting så gör du det ordentligt, annars låter du bli.

Brenda Njuki

Ålder: 19 år.
Bor: I Oxelösund, men försöker vara i Malmö så mycket som möjligt för att träna på Fair Play.
Klubb: Fair Play TK.
Yrke: Tennisspelare.
Främsta meriter: Semifinal i ITF-tävling i Sharm el-Sheikh, Egypten i september. Finalförlust mot Susanne Celik i SM 2012.
WTA-rankning: 1008.

Högt rankade tennissvenskor

Johanna Larssons rankning senaste 10 åren:

2013: 83

2012: 73

2011:59

2010: 68

2009: 170

2008: 169

2007: 314

2006: 382

2005: 491

2004:1183

Högsta rankningen i karriären: 46 (11 juli 2011)

Sofia Arvidssons rankning senaste 10 åren:

2013: 118

2012: 41

2011: 78

2010: 52

2009:124

2008: 64

2007: 102

2006: 63

2005: 67

2004: 176

Högsta rankningen i karriären: 29 (1 maj 2006)

Brenda Njukis förebilder

Serena Williams: ”Hon är speciell och outstanding i sporten. Det krävs både mycket mental och fysisk styrka att spela på det sättet som hon gör vecka efter vecka.”

Föräldrarna Sarah och Patrick Njuki: ”Utan pappa hade jag aldrig upptäckt tennis. Han är också min tränare. Min mamma är den snällaste personen jag känner.”

Mormor: ”Hon är väldigt omtänksam och jag beundrar henne för allt hon har gått genom i livet – bland annat kriget i Uganda där hon fortfarande bor kvar. Hon har alltid varit stark och positiv.

Gå till toppen