Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Janukovytj vill både ha kakan och äta den

Ukraina har valt en väg som inte leder någonvart, sa Litauens president Dalia Grybauskaite på EU:s toppmöte i Vilnius igår.
Demonstranter för EU-avtalet håller upp bilder av Janukovytj och river sedan isär dem.Bild: Sergei Grits
Ukrainas president Viktor Janukovytj verkar se saken precis tvärtom. Genom att stoppa det omfattande samarbetsavtalet med EU, som skulle ha undertecknats i går i Vilnius, håller han alla vägar öppna.
Landets ekonomi har stora problem. Det handelskrig som Ryssland hotade med ifall Ukraina hade skrivit under frihandelsavtalet med EU hade varit ödesdigert inte bara för Ukrainas industri, utan också för Janukovytj politiska framtid. Hans kärnanhängare i den industrialiserade sydöstra delen av landet, vid gränsen mot Ryssland, hade drabbats hårdast av de ryska straffåtgärderna.
Medan bråket med Moskva pågick minskade Ukrainas export till Ryssland med en fjärdedel, inom vissa industrier med upp till 40 procent. Nu kan den ukrainska regeringen lita på att den betydelsefulla östhandeln återigen flyter som den brukar. Dessutom kan Ukraina hoppas på rabatterade priser på rysk gas, och att ryska gasbolaget Gazprom tills vidare glömmer sina miljardkrav på innestående straffavgifter för gas som Ukraina lovat att köpa men inte köpt.
Men dessutom hoppas Janukovytj på ekonomiskt stöd också från EU, trots att han precis snubbat samarbetsavtalet som förberetts i många år. Redan på toppmötet i Vilnius vädjade han om pengar som enligt honom behövs för att förbereda Ukraina inför det kommande undertecknandet av samarbetsavtalet. Det kanske kan bli av nästa år, har han sagt.
Det blir det knappast. Om det är något som är typiskt för ukrainsk politik så är det förhalning. Att först dra ut på tiden och sedan skjuta upp besluten i sista stund är paradgrenen i det ukrainska parlamentet. Kan man inte stoppa ett beslut på något annat sätt gäller det att ställa till ett slagsmål och blockera talarstolen. Då kan inget klubbas.
Ju större fråga desto svårare är det att komma till skott. Det ukrainska politiska systemet är helt enkelt oförmöget att fatta beslut om landet ska vända sig mot öst eller väst. Landet är splittrat.
Unga, välutbildade ukrainare, speciellt de ukrainsktalande i västra delen av landet, vill gärna kunna åka till väst utan visumkrångel och kanske arbeta där ett tag. Redan nu får EU-medborgare åka in i Ukraina utan visum. Visumfriheten infördes provisoriskt 2005, när Ukraina arrangerade Eurovision Song Contest, och avskaffades aldrig.
Men den östra delen av Ukraina talar ryska, många har släkt på den ryska sidan gränsen, och passfriheten mellan Ukraina och Ryssland vill ingen avskaffa. Enligt en opinionsundersökning från radiostationen Deutsche Welle vill 50 procent av ukrainarna ha ett samarbetsavtal med EU. 48 procent vill ha ett avtal med Ryssland. Ofta är det samma personer. Måste man verkligen välja?
Egentligen inte.
Det finns inget som säger att Ukraina inte skulle kunna ha ett frihandelsavtal både med Ryssland och EU. Inget förutom Ryssland alltså. Nu vill Ryssland få en egen plats vid förhandlingsbordet när EU och Ukraina diskuterar sitt framtida samarbete.
Det är omöjligt för Ukraina att konkret närma sig EU så länge Ryssland håller ett strypgrepp om landets krisande ekonomi. Men lika omöjligt är det för Janukovytj att ta steget fullt ut på andra hållet och ingå i den ryska tullunionen som i praktiken skulle stoppa ett frihandelsavtal med EU.
Inget beslut kan fattas och Ukraina förblir stående vid vägskälet, precis som vanligt.
Gå till toppen