Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Expert tror på nyval i Ukraina

Hundratusentals människor  Kiev har tagit till gatorna efter det regeringens plötsliga nej till EU. Niklas Bernsand, Ukrainakännare vid Lunds universitet, förklarar läget.

Niklas Bernsand är Ukrainakännare vid Lunds universitet.Bild: Foto: Privat
– Långsiktigt handlar det om att det bland stora befolkningsgrupper finns ett ökande missnöje mot Regionpartiets och president Viktor Janukovytjs styre på grund av omfattande maktmissbruk, tilltagande auktoritära tendenser och korruption. Den utlösande faktorn var givetvis att samarbetsavtalet med EU stoppades. Många nyckelgrupper bland landets urbana befolkning, kanske framför allt de yngre och mer välutbildade, såg att dörren för en modern samhällsutveckling stängdes för dem.
Vilka krafter står bakom protesterna?
– Dels är det många missnöjda människor från vissa regioner, däribland huvudstaden Kiev, och vissa sociala grupper. Dels är det de tre oppositionspartierna i parlamentet som nu får en plattform att spela på. Det enda dessa partier har gemensamt är egentligen deras motstånd till det sittande styret. Nationalistpartiet Svaboda är högerradikalt, med neofascistiska drag, medan de två andra oppositionspartierna saknar tydlig ideologi.
Vilka krafter står bakom president Janukovytj?
– I första hand det styrande Regionpartiet samt kommunisterna. De företräder främst den ekonomiska och politiska eliten i en del av östra Ukraina. Valet att avstå från EU-integration kan vara skadligt för en del tunga affärsintressen som stått bakom honom, och det är möjligt att han därför håller på att förlora en del av stödet där.
Vad ser du som den troligaste utgången av protesterna?
– Skulle man ta till våld för att stoppa protesterna skulle det krävas massiv våldsanvändning, det skulle leda till fullständig diktatur och total isolering från väst. Men det mest logiska kanske är någon sorts överenskommelse mellan eliterna, som i förlängningen kan leda till nyval till parlamentet.
Gå till toppen