Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmömusiker får Johnny Bodestipendiet

Malmömusikern Caroline Leander gillar vintern, en tid när hon kan samla sig och skriva nya låtar. Och just därför kom Johnny Bodestipendiet som en perfekt överraskning.

– Johnny Bode var en motsägelsefull person och jag vet att hans konstnärskap hade ekivoka sidor. Men jag blev glad för stipendiet, förstås. Det är roligt att bli uppmärksammad så här, och det är extra roligt att få någonting som man inte har sökt själv, säger Caroline Leander.
I år delas Johnny Bodestipendiet ut för tjugonde gången och Caroline Leander blir den tredje kvinnliga mottagaren, efter Hanna Åberg och Margareta Nilsson. Johnny Bode, som avled i Malmö 1983 71 år gammal, var verksam under framförallt 1930-talet som schlagersångare och kompositör. Hans popularitet sviktade när han dömdes för bedrägeri och när han uttalade sympatier för nazismen. På senare år har han fått ny uppmärksamhet, bland annat har det skrivits böcker och gjorts dokumentärer om honom.
Caroline Leander är pianist och sångerska och uppträder bland annat tillsammans med sitt band Colours in Motion, både nationellt och internationellt. Men hon har alltid haft sin bas i Malmö:
– Malmö är en bra stad att ha som utgångspunkt. Dels geografiskt, men det är också betydelsefullt vad den här staden kan erbjuda i form av alla kreativa människor som finns här. Det är en stor blandning av folk och influenser och staden är inte större än att man känner varandra.
I juryns motivering framhävs Caroline Leanders personliga stil.
– Det där stämmer ganska väl. Jag har så många olika sidor i mig själv och mitt lyssnande och därför också i mitt uttryck. Jag vill inte riktigt bestämma mig för en genre eller en stil. Jag har många spår som jag går på. Och det är ju roligt att det hörs.
Just nu arbetar hon med att skriva ett helt nytt verk för Musik i Syds projekt "Digitala scener" och att skriva ny musik för sin grupp.
– Just nu är det ganska lugnt, det är det som är bra med vintern, tycker jag. Det är en inåtvänd period när man kan sitta och samla ihop sig, skriva nytt och kanske spela in. Förbereda sig inför nästa säsong.
Med stipendiet följer tiotusen kronor och de kommer väl till pass, menar Caroline Leander:
– Det är perfekt. Då kan jag bekosta lite inspelningar och få lite arbetsro.

Johnny Bode-stipendiet

Johnny Bode (1912-83) var sångare, kompositör, artist och författare. Till hans mest kända verk hör "En herre i frack" som sjöngs in av Gösta Ekman 1936. Han låg också bakom det burleska verket "Bordellmammas visor."
Tidigare Bode-stipendiater: Anders Ekdahl, Anders Neglin, Anders Glenmark, Niklas Strömstedt, Gert Willy Berndt, Hans Alfredson, Nisse Hellberg, Bert Månsson, Michael Saxell, Jan Sigurd, Ale Möller, Danne Stråhed, Tobias Neumann, Hanna Åberg, Sven Kristersson, Margareta Nilsson och Bosse Saxell.
Gå till toppen