Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hans uppfinning renade Hallandsåsen

Jan Arlemark, 65, civilingenjör i Ljunghusen som uppfann den reningsteknik med ozon som användes för att rena tunnelvattnet från akrylamid på Hallandsås i slutet av 1990-talet, och som bland annat är verksam vid företaget O3 Technology.

Jan ArlemarkBild: Foto: Saito Hitoshi
– Nej, jag tycker inte att det finns snillen, men det finns kanske personer som har möjlighet att kombinera känd teknik och på det viset lösa nya problem. Snille vill jag inte kalla mig, utan kanske en man med stor vardaglig erfarenhet från mekanisk och teknisk industri där jag kan sätta samman tekniker.
Vad har tekniken du utvecklat använts till mer än att rena vattnet på Hallandsås?
– Den används inom reningstekniken för vatten generellt sett idag. Mer och mer kommer hormonrester och sådant ut i avloppsvatten, vilket gör skada på fisk och miljö, och då är ozonet alldeles utmärkt att rena med. Inom luftreningssidan har vi lyckats rena bensen från industrianläggningar i Danmark och det finns också exempel inom metallindustrin.
Du har deltagit i flera nationella och internationella projekt med den här tekniken. Vad är du mest stolt över?
Jag är ganska stolt över ett projekt i Etiopien som jag åker till nu i veckan. Det är en stor dricksvattenkälla med förorenat vatten som renas. Reningen har stannat av och hela fabriken fick stänga, så nu ska jag få igång det igen. Men jag tycker också det är väldigt stimulerande med avloppsvattnet, att få det så pass rent så att det i stort sett blir som dricksvatten. Man gör en välgärning för miljön också.
Blir man rik på att vara ett snille?
– Nej, det blir man inte. Det är samma sak som jag har sagt till mina båda söner: att vad ni än gör så starta inte ett eget litet företag och bryt väg. Det är för arbetsamt. De senaste 8-9 åren har jag haft ett väldigt gott utbyte av det vi har gjort, så jag klagar inte på den ekonomiska delen just nu, men det har varit oerhört tufft.
Gå till toppen