Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hitmaskin blev sin egen

Sandra Bjurman har skrivit en rad hits. De flesta har hon sålt till andra artister. Men på senare tid har hon känt att många låtar har kommit till henne för att hon själv ska framföra dem.

Sandra Bjurman har den senaste tiden haft sin studio i Berlin, men nu är hon hemma i Malmö och försöker varva ner efter en hektisk period. Hon går på bikramyoga varje dag.
– Jag jobbar ju med något väldigt stressfyllt och prestationsladdat. Och då måste man ta det lugnt ibland, annars tappar man bort sig själv, säger hon.
Det senaste året har hon ägnat sin mesta tid åt sitt första egna album, som hon ska börja spela in i början av nästa år.
Annars är Sandra Bjurman mest känd som låtskrivare åt andra artister.
Hon skrev sin första låt redan som elvaåring.
– Jag skrev dikter och spelade piano. Till slut förstod jag att man kunde tonsätta orden, säger hon.
Den första låten hon fick såld var en reklamlåt till det amerikanska gosedjursföretaget Build-a-bear. Vid den här tiden var hon 25 år gammal och jobbade i modebranschen för att försörja sig och sin femårige son. Men nu fick hon ”lite sköna pengar” som gjorde att hon snart vågade säga upp sig för att satsa helt på musiken.
Sedan dess har hon jobbat med en rad olika artister. Tre år i följd – 2010, 2011 och 2012 – skrev hon och kompanjonen Stefan Örn Azerbajdzjans bidrag till Eurovision. 2011 vann låten ”Running scared”, som framfördes av duon Ell & Nikki.
Hur har du blivit så bra på att skriva hits?
– Jag gick på balettskola när jag var liten och den klassiska skolningen har nog hjälpt mig att utveckla mitt melodisinne, mitt gehör. Jag har tränat mitt instrument väldigt länge.
Ser du dig själv som ett snille?
– Jag tror egentligen att alla människor föds med en gåva. Sedan gäller det att kämpa för att nå fram till sin kärna, och det kanske jag har gjort. Snille är någonting man utvecklas till, tror jag.
Hur går det till när du skriver en låt?
– Det är olika från gång till gång. När jag skrev ”Running Scared” satt Stefan och jag och skrev något för ”Idol”. Det var en dålig dag och vi var skitfrustrerade. När vi hade packat ihop ville Stefan att jag skulle lyssna på en bakgrund som han hade harvat med kvällen före. Jag lyssnade och hittade låten direkt. Jag befann mig i den period i mitt dåvarande förhållande då man precis håller på att bli jätteförälskad, vilket är jäkligt läskigt. Då kom de där orden, ”running scared”.
– Det är en av mina styrkor. Instrumentet är så inbyggt i kroppen att orden och melodin bara kommer till mig.
Kan du sätta dig med papper och penna och bestämma dig för att skriva en låt?
– Nej, nej, nej. Jag skulle få skrivkramp direkt.
Sandra Bjurman känner sig ganska färdig med Eurovision. Nu fokuserar hon alltså mest på den egna debutskivan.
– Ibland kan man känna att man ger bort låtar, som i slutänden inte blir som man har tänkt sig. Vissa låtar kommer till en för att man själv ska förmedla dem, och jag kände att jag var tvungen att lyssna på den intuitionen, säger hon.
Men hon har inte gett upp skrivandet åt andra helt och hållet. Hon har bland annat skrivit låtar till den amerikanska tatueraren Kat von D:s (känd från tv-serien ”Miami ink”) första skiva, som släpps snart.
Skriva låtar måste hon göra hela tiden, för att fungera som människa.
– Om jag går runt där hemma och känner mig allmänt irriterad, så kan jag plötsligt tänka: ”Just det, jag har inte suttit vid pianot på ett tag”.

Fler skånska snillen

Andra skånska kultursnillen vi lika gärna kunde ha skrivit om.
1. Ida Börjel. Hyllad poet från Malmö som har skapat en helt egen sorts poesi med ”Skåneradio” och ”Konsumentköplagen”. Ger i januari ut boken ”Ma” på Albert Bonniers förlag.
2. Gunhild Carling. Eslövsboende jazzmusiker som har gjort sig känd bland annat för att kunna spela på flera trumpeter samtidigt. I vår blir det spelningar i New York.
3. Simon Flesser. Spelskapare från Malmö som tillsammans med Magnus Gardebäck driver det hyllade spelbolaget Simogo som ligger bakom de internationellt hyllade spelen ”Device 6” och ”Year Walk”.
4. Liv Strömquist. Med ”100 procent fett” orsakade hon en feministisk revolution inom den svenska seriekonsten. Strömquist från Malmö har fått horder av efterföljare, och i januari sätter Dramaten i Stockholm upp ”Liv Strömquist tänker på dig!”, som baseras på hennes verk.
5. Maria Sundqvist. Prisbelönt eldsjäl som startade och driver den världsunika Operaverkstan i Malmö som skapar fullskaliga operaverk för barn.
Här är våra snillen
Vi publicerar ett om dagen.
Mikael Eriksson. Innovatören som är hjärnan bakom synkrotronljusanläggningen Max IV. Publicerat i går.
Sandra Bjurman. Hon skriver sin hjärtas mening, och låter andra sjunga den. Publiceras i dag.
Miljö. Industridesigner som utvecklar vattenbesparande duschar. Publiceras i morgon.
IT. Han tog en science fiction-idé och förde in den i verkligheten. Publiceras 5 december.
Utbildning. Gymnasieläraren som tycker att matematik är grunden till allt. Publiceras 6 december.
Livsmedel. Hon gör den ekologiska mejeriprodukten med stek. Publiceras 7 december.
Turism. Leder gastronomisk promenadseger i sköna nejder. Publiceras 8 december.
Fler snillen!
På Sydsvenskan.se kan du se webb-tv med Sandra Bjurman och läsa om läsarnas snillen.
Gå till toppen