Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåne hetaste talangregionen

Skåningarna dominerar bland landets hetaste näringslivstalanger. Det visar en ny rankning. Men Skåne är också den regionen talangerna i undersökningen helst vill flytta till.

På tisdagen publicerade talangnätverket 4potentials sin lista över de hundra största talangerna i det svenska näringslivet. Femton av de hundra, däribland ettan och tvåan, är skåningar. Det är fler än någon annan region i landet.
– Det är frapperande många som växt upp i Skåne, säger Fredrik Andersson, vd och grundare av 4potentials.
Etta på den första listan är Fredrik Olsson, expansionschef på H&M och ursprungligen från Kristianstadtrakten.
– Han besitter unika ledaregenskaper, ett naturligt drive och har fötterna på jorden, säger Fredrik Andersson.
För att skapa listan har tretusen namnförslag gåtts igenom under tre års tid, 2500 av de föreslagna har djupintervjuats. En ny lista är framöver tänkt att publiceras varje kvartal. Fredrik Andersson nämner Öresundsbron och Lunds universitet som två nyckelfaktorer i de skånska framgångarna.
– Det är något som förändrats de senaste tjugo åren. Lunds universitet är det lärosäte som gått framåt mest, och har nu lika många bland talangerna som Handels i Stockholm.
Men Skåne har också ersatt Stockholm som den region i landet dit talangerna helst skulle vilja flytta. Fredrik Anderssons tips till företag är att öppna kontor i Skåne.
– Stockholm är inte så intressant för talangerna längre, men de tvingas dit eftersom företagen finns där. Skåne är den region som är hetast i Sverige, säger han.
Namnen på topplistan har rankats utifrån fyra kriterier. De ska vara snabbtänkta, ha stor egen drivkraft och visa ett modigt ledarskap. De ska vara beredda att "ta skiten för att gå framåt", som Fredrik Andersson uttrycker det. Men det viktigaste kriteriet är ett annat: att de är spännande som personer.
– Vi ska bli "kära" i kandidaten, det ska vara så att du inte vill lämna samtalet med dem för att de är så intressanta.
Ålder är däremot ingen faktor.
– Talanger har fortfarande ett dagisbarns ögon, de säger fortfarande "jag ska bli statsminister". Det har inget med ålder att göra.

Femton skåningar på topplistan

1. Fredrik Olsson, H&M
2. Caroline Kummelstedt, Caroline Kummelstedt AB
33. Martin Björgell, Handelsbanken
37. Emanuelle Alm, Lunds Tekniska Högskola
39. Anders Severin, Inter Ikea Investments
42. Niklas Delmar, Michaël Berglund Search Group
43. Sine Ejsing, EF Education First
49. Erik Lindberg, Lunds Tekniska Högskola
55. Peter Danielsson, Helsingborgs stad
60. Johan Uldall-Jörgensen, Accenture
65. Anders Dahlin, Kung Markatta
71. Magnus Kenneby, Sequent Invest
83. Linus Lemark, Duni
87. Filip Alderin, Stadium
93. Johannes Boson, Tre
Gå till toppen