Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Industridesignern vill att grönt ska vara skönt

Varför inte ta Nasas vattenbesparingsteknik till jorden? Så tänkte industridesignstudenten Mehrdad Mahdjoubi. Nu har hela världen fått upp ögonen för hans resurssnåla duschlösning.

Efter att CNN i november visade ett inslag om duschen, som sparar 90 procent vatten och 80 procent energi jämfört med en konventionell dusch, kraschade företagets mejlserver och hemsidan blev överbelastad.
– Jag skulle kunna sitta hela dagarna och svara på frågor på bolagets Facebooksida. Folk vill veta allt möjligt, som ”vad händer om jag kissar i duschen?”, säger Mehrdad Mahdjoubi.
Det var som student på industridesignutbildningen på LTH i Lund som han fick kontakt med rymdforskningsmyndigheten Nasa. De visade hur de återvinner begränsade resurser i rymden med hjälp av ny teknik.
– Jag tänkte att det även borde gå att göra på jorden.
Steget till en idé om resurssnåla duschar var inte så långt. Tanken blev till ett examensarbete, till en patenterad lösning och till företaget Orbital Systems som idag har tio medarbetare. Flera av dem erfarna ingenjörer på LTH.
– Vi levererar något som gör det möjligt att leva grönare utan att kompromissa med komforten. Det är jätteviktigt, att vi kan leva grönt och skönt. Det underlättar när man ska välja mellan att vara grön eller miljöbov, säger Mehrdad Mahdjoubi.
Exjobbet gav honom fria händer. När det var klart gick Almi och Vinnova in med pengar för att se om idén fungerade i praktiken – det gjorde den. Sen spann det på.
– Idag är det en mycket större verksamhet än jag trodde för bara ett år sedan, säger han.
Men på frågan om vad som driver honom blir Mehrdad Mahdjoubi tyst.
– Jag har inget svar. Jag ser det här som en grej som måste göras och kör mitt race.
I höstas tog Kallbadhuset i Malmö första steget och installerade duscharna.
– Det var kul, säger han kort och gott, obekväm med att låta sina egna känslor stå i fokus.
Några motgångar har det egentligen inte varit, säger han. Framgången handlar om att ständigt ifrågasätta det självklara, inte låta idén spreta iväg och omge sig med rätt människor. I fjol vann han Niklas Zennströms tävling Green Mentorship Awards och fick Skypegrundaren till coach. I bolagets advisory board ingår även Nasas chefsarkitekt för bemannade rymdfärder.
I ett halvår till sitter företaget kvar på inkubatorn Minc i Malmö, sen är det dags att hitta något eget. Nästa år börjar duschen säljas till simhallar, gym och sportarenor. Om tre–fem år är Orbital Systems ett stort internationellt företag tror Mehrdad Mahdjoubi.
– Sverige är ett tacksamt land att utveckla miljöteknik i. Alla vet att vi behöver utnyttja resurserna smartare och vi har en bra företagsinfrastruktur. Men vi är bara nio miljoner människor och har gott om naturresurser. Vi är måna om att komma ut i världen där vår teknik kan göra verklig nytta. Som i ökenområden och på öar.
Mehrdad Mahdjoubi tänker stort, men även ett snille kan ibland tvingas komma ner på jorden. Så hur är det egentligen: Kan man kissa i duschen?
Mehrdad Mahdjoubi ler.
– Ja. Det går inte in i systemet.

Fler skånska snillen

Andra skånska miljösnillen vi lika gärna kunde ha skrivit om.
1. Fredrika Gullfot, grundare och vd för Simris Alg på Österlen. Ett pionjärföretag som odlar alger. Kärnverksamheten är tillverkning av kosttillskott, livsmedel och ingredienser som gör skillnad för hälsa och miljö.
2. Jan Arlemark, utvecklade teknik att rena vatten med ozon som bland annat användes i Hallandsåsen under Rhoca Gil-skandalen i slutet av 90-talet. Uppfinningen lade grunden för företaget Ozon Technology och O3 Technology. (Läs intervju på Sydsvenskan.se.)
3. Ylva Hillbur, doftforskare och forskningschef vid IITA (CGIAR-institutet i Nigeria), prefekt vid SLU i Alnarp. Har med hjälp av kemisk ekologi utvecklat nya sätt att bekämpa skadeinsekter.
4. Johan Berhin, designer och grundare av Green Furniture. Går i täten för ekodesign och ligger bakom den internationella tävlingen Green Furniture Award.
5. Per Löfberg och Mattias Ohlsson, grundare till Emerging Cooking Solutions, ett svensk-zambiskt företag med säte i Malmö. Giftig kolrök från matlagning orsakar fler dödsfall än malaria. Duon har tillsammans med Sonta Kauti i Zambia och CFO Örjan Rödén utvecklat ett system med pelletseldade köksspisar.
Här är våra snillen
Vi publicerar ett om dagen.
Mikael Eriksson. Innovatören som är hjärnan bakom synkrotronljusanläggningen Max IV. Publicerat 2 december.
Sandra Bjurman. Hon skriver sin hjärtas mening, och låter andra sjunga den. Publicerat i går.
Mehrdad Mahdjoubi. Industridesigner som utvecklar vattenbesparande duschar. Publiceras i dag.
IT. Han tog en science fiction-idé och förde in den i verkligheten. Publiceras i morgon.
Utbildning. Gymnasieläraren som tycker att matematik är grunden till allt. Publiceras 6 december.
Livsmedel. Hon gör den ekologiska mejeriprodukten med stek. Publiceras 7 december.
Turism. Leder gastronomisk promenadseger i sköna nejder. Publiceras 8 december.
Fler snillen!
På Sydsvenskan.se kan du se webb-tv och läsa om läsarnas snillen.
Gå till toppen