Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Man får inte röka på krogen men att köpa en kvinna går an”

Vem vill dela en måltid med någon som äcklas av maten eller ens gå på konsert med någon som ogillar musiken? Väldigt få, för njutning vill vi dela.
Men att tränga in i en kropp som inte vill, betala för den intimaste njutningen av alla, det gör många män.

Bild: Arkiv: Miriam Preis
Tysklands mest kända feminist, Alice Schwarzer, går i sin senaste bok ”Prostitution – ein deutscher Skandal: Wie konnten wir zum Paradies der Frauenhändler werden?”(Prostitution – En tysk skandal: Hur kunde vi bli kvinnohandlarnas paradis?) hårt åt den röd-gröna regeringens lagändring från 2002: vilken legaliserade prostitution och bordellverksamhet ytterligare. Polis och socialarbetare är förtvivlade, medan bordellägare gnuggar händerna.
Boken visar hur ”prostitutionskartan” ser ut idag med trafficking och prisdumpning, ”springhus” som påminner om bordershops fast med kvinnor istället för sprit, så kallade spa-bordeller, flatrate (”knulla så mycket du vill”), köpta gruppvåldtäkter, specialpris för företagsfester och svensexor. Antalet prostituerade uppskattas vara närmare 700 000, antalet män som besöker prostituerade blir svindlande många. Bordeller finns i alla städer och i Köln gör var tredje taxibil reklam för ökända ”Pascha”. Kvinnorna beskrivs som så gott som livegna.
Tyskland har blivit Europas sexturistland nummer ett, ett nytt Thailand, där prostitutionen omsätter cirka 140 miljarder kronor om året. Hit kommer det horder med torskar från hela Europa, många från Sverige. Det borde vara en fråga för EU, när vissa länder förbjuder och andra tillåter. Inom sexindustrin finns det inga gränser för varor och tjänster.
Vad är det med dessa män, i alla samhällsklasser, åldrar och länder, som vill beröva andra sin värdighet? Det vanligaste svaret är makt.
Är det då inte dags att tala om manlig sexualitet istället för kvinnornas arbetssituation? Som paret som berättar om när frun fick reda på att mannen gick på bordell. Om den förödande sanningen, men också hur försoning och öppenhet är enda vägen till förändring.
I Tyskland är det lagligt att köpa en kvinna, men inte att röka på restaurang. Män outar sig som sexköpare i tv, vissa till och med skryter om det. Tidningen Die Zeit polemiserar träffande om den tyska dubbelmoralen: Medan vi dricker fairtrade kaffe ifrågasätter vi vart fattiga romers tiggda slantar går, men om samma romska mor och dotter jobbar på bordell, bryr sig ingen om vart pengarna går. Och vilken man skulle ens spela fotboll med någon som bara låtsas?
”Prostitution är självvald”, påstår vissa. Jovisst, enligt Schwarzer är två av tre prostituerade drog- eller alkoholberoende, lika många har våldtagits. 90 procent berättar om sexuella övergrepp som unga och många är offer för trafficking. De har tidigt lärt sig att de måste betala med sin kropp för att få något. Före detta prostituerade lider ofta av samma posttraumatiska reaktioner som tortyroffer.
Köpt sex utgår från att en betalar och en uthärdar, allt annat är en myt.
Schwarzers bok har redan ruskat om: den nya tyska regeringen vill förbjuda flatrate-sex, införa striktare regler för bordellägare och ökat skydd för tvångsprostituerade. Det är bra, men det finns mycket kvar – prostitution är enligt Schwarzer bara konsekvensen av ett sexistiskt samhälle, ett slaveri som fortfarande existerar 2013. ”Halva befolkningen anses ännu vara mindre värd – annars vore detta inte möjligt”.
Gå till toppen