Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny accelerator på Ideon

Ideon får en ny accelerator inriktad på samhällsentreprenörer. Pilotförsöket som stöttas av Tillväxtverket drar igång i februari och i första omgången antas en handfull företag med fokus på att lösa samhällsproblem.

Lusic (Lund University Social Innovation Center) beviljas 300 000 kronor från Tillväxtverket och LU Open för att tillsammans med Ideon Innovation och Ideon AB starta Skånes första accelerator med inriktning på socialt företagande.
Socialt företagande handlar om entreprenörskap där fokus är möjligheten att lösa ett samhällsproblem som klimatförändringar och utanförskap.
– I Skåne är den generella synen på social innovation att det handlar om välgörenhet. Vi vill få investerarna att se affärsmöjligheterna i socialt företagande, säger Lewis Horne, projektkoordinator på Lusic och initiativtagare till acceleratorn.
En accelerator påminner om en inkubator, det vill säga en företagskuvös, fast programmet löper över kortare tid och är mindre begränsat till en fysisk plats. Lewis Horne förklarar det så här:
– Det är som en inkubator fast koncentrerad till tre månader istället för två år och mycket mer intensivt innehåll. I acceleratorprogrammen har du ständiga milstolpar som du måste nå för att få fortsätta och ofta reser man en hel del ihop för att träffa möjliga investerare.
"The social innovation accelerator program", heter pilotprojektet än så länge, men planen är att skaffa ett varumärke i stil med kulturinkubatorn på Ideon, The Creative Plot. Samarbetet med Ideon innebär att acceleratorföretagen kommer att sitta på Ideon Innovation och ta hjälp av deras affärsrådgivare.
– Ideon har varit väldigt stöttande i fråga om att ge av sina affärsrådgivares tid. De tycker att det är bra att vi inte gör en separat accelerator utan att vi inkluderar den i befintlig struktur, säger Lewis Horne.
På Lusic finns i dagsläget ett antal företag som arbetar med sociala innovationer, bland annat Juvopal som utvecklar ett Ipad-verktyg som barn kan använda för att kommunicera med socialsekreterare och polis med hjälp av bilder och Ge pant, som har tagit fram ett system för insamling av privatpersoners burkar och flaskor.
Enligt Lewis Horne riktar sig acceleratorn mot alla som har en idé om socialt företagande och är inte begränsad till Lusics företag. Ansökningarna till pilotförsöket tas emot i början av nästa år och i februari kommer fem samhällsentreprenörer börja det tre månader långa acceleratorprogrammet.
– När pilotförsöket är färdigt och vi har utvärderat det kommer vi ansöka om mer pengar för att dra igång med en större satsning till hösten eller nästa år, säger Lewis Horne.
Gå till toppen