Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya bilder av köttproduktionen

Grisar som vadar i avföring och en död gris som ligger kvar i boxen där andra grisar försiktigt tuggar på kadavret. ”Djurplågeri”, enligt Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen vill inte precisera på vilka gårdar som bilderna är tagna.Bild: Foto: Djurrättsalliansen
Bilderna som Djurrättsalliansen har tagit på 15 svenska grisfarmar har tagits nattetid i olåsta grisstall. Ett par av gårdarna ligger i Skåne.
– Som vi ser det är det här norm inom grisindustrin. Det är inte enskilda rötägg eller vanvårdsfall utan det här är ett tvärsnitt av hur grisindustrin ser ut. Därför vill vi inte peka ut enskilda farmare den här gången, säger Lina Flyrén, en av talespersonerna för Djurrättsalliansen.
2009 dokumenterade Djurrättsalliansen förhållandena på 100 svenska grisfarmer och anmälde 92 av dem för brott mot djurskyddslagen. Ingen av gårdarna blev fälld men två djurrättsaktivister dömdes till dagsböter för olaga intrång.
Branschorganisationen Sveriges Grisföretagares ordförande, Ingemar Olsson säger att han inte upptäcker några vanvårdsfall på de bilderna han har sett:
– Man har varit runt på flera gårdar och hittat de här enskilda djuren, men man måste se helheten. Säg att det är trehundra boxar i ett stall och så har man filmat den boxen där man hittat ett dött djur. Sedan har man gått vidare till nästa gård och på så sätt samlat ihop det här materialet, säger Ingemar Olsson.
– Det är bilder som är tagna nattetid och någon gris har dött under natten som ligger kvar i boxen. Rutinerna är sådana att de djuren tar man ju bort när man kommer på morgonen, fortsätter han.
Efter Djurrättsalliansens stora dokumentation 2009 besökte Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer varenda gård som polisanmälts. Bara ett fåtal uppvisade brister enligt de regelverk som finns.
– Det är viktigt att se på helheten. Det är väldigt svårt att utifrån de här bilderna bilda sig en uppfattning om hur det aktuella läget är på en gård. Att man har sjuka djur och att det dör djur, det är normalt på en gård. Det viktiga är vilka åtgärder man tar, säger Henriette Bonde, djurskyddsinspektör i Skåne.
Är det ingen bild som visar upp onormala förhållanden för grisarna?
– Det är den här bilden med klöven som de tuggar på inne i en box. Den kan man ju undra över hur den har hamnat där.
Djurrättsalliansens förhoppning är att fler ska välja bort kött helt och hållet efter att ha sett bilderna:
– Vi hoppas alltid på förändring men vi tror att det är upp till konsumenterna att avgöra i den här frågan eftersom rättssystemet redan har sagt sitt. De tycker att det är helt okej att grisar behandlas så här. Jag tycker att det är skamligt att djuren behandlas så här, säger Lina Flyrén.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen