Malmö

Polisen är rädd för att nån ska dö

Bara västra Malmö är förskonat, visar Sydsvenskans unika grafik över samtliga 109 skottlossningar i Malmö 2013.
Polisen befarar en ny mordvåg, likt den som inleddes 2011.

Polisen fruktar ett upptrappat våld i Malmö med ännu fler skjutningar.
En särskild polisoperation mot ett femtiotal yrkeskriminella har inletts för att stoppa utvecklingen.
– Alla skjutningar gör oss väldigt oroliga. Det är bara en tidsfråga innan det blir en dödsskjutning, säger insatsledare Stefan Wredenmark.
Det har varit 109 skjutningar i Malmö hittills i år.
Polisen i Malmö och länskriminalpolisen har inlett operation Olivia för att försöka förhindra en fortsatt ökning.
– Vi vill att Malmö ska få ett bra rykte igen. Vi vill inte att det ska eskalera som förra gången, säger Stefan Wredenmark.
Åtta personer mördades i mordvågen i Malmö under nio månader 2011–2012. Det resulterade i en omfattande förstärkning av polisen i Malmö – operation Alfred.
Den här gången görs insatsen utan externa förstärkningar och genom prioriteringar. Polisen har bland annat avslutat en särskild satsning mot bostadsinbrott.
Polisen ska inrikta sig på kriminella nätverk och ”färre än hundra” yrkeskriminella individer.
– Vi har god kunskap om vilka vi är ute efter. Det finns omkring fyrtio femtio personer som vi är väldigt intresserade av, säger Stefan Wredenmark.
Platser där de så kallade fokuspersonerna brukar uppehålla sig ska prioriteras, bland annat svartklubbar. Men också trafikkontroller ska användas.
– Vi kan välja platser och tider där vi tror att fokuspersoner finns.
Utredningar som rör personerna ska få en ”expresslinje” i polisens utredningssystem. Men skjutningarna är ofta svåra att reda ut. Många av dem som har blivit beskjutna vill inte prata med polisen.
Det har varit få gripanden efter skjutningarna, men drygt sextio vapen togs i beslag under årets första tio månader. De har hittats i bostäder och bilar och på svartklubbar.
I första hand rör det sig om pistoler men även andra automatvapen har påträffats. I slutet av oktober påträffades en automatkarbin av typ kalasjnikov och ett pumphagelgevär i en bil tillhörande en 35-årig gängman.
Anser ni att det pågår ett gängkrig i Malmö?
– Något är det. Med tanke på det stora antalet skjutningar, säger Stefan Wredenmark.
Många skjutningar är riktade mot bilar och byggnader.
– Det är en form av markering. Syftet kan vara att skrämmas och försöka ta över en verksamhet. Det vet vi inte riktigt.
Det har varit ett ökat antal skjutningar under en tid – varför börjar ni med detta först nu?
– Det är en bra fråga. Vi kom till en kritisk punkt. Vi gjorde bedömningen i höstas för att komma till rätta med det. Alfred avslutades i september. Vi döpte om det för att få ett nytt avstamp.
Operation Alfred har successivt minskat i omfattning och innefattade på slutet bara ett tiotal poliser från polisområdet.
I den nya satsningen ingår ett samarbete med Malmö stad och Skattemyndigheten. Operation Olivia kommer att pågå åtminstone under hela 2014.
– Det här är ingenting som vanligt folk kommer att märka av. Om man inte gör sådant som att tvätta bilen svart, köper smuggelcigaretter eller köper sprit på Norra Grängesbergsgatan, säger Stefan Wredenmark.

Operation Alfred efter mordvåg

Det var åtta mord och ett flertal andra skottlossningar i Malmö under nio månader 2011–2012. Det resulterade i operation Alfred. Polisen i Malmö fick en omfattande förstärkning från andra delar av landet för att utreda morden. Fem av de åtta morden är fortfarande olösta.
Den särskilda insatsen minskade successivt för att helt upphöra i september. Den nya insatsen kallas operation OIivia och ska pågå under hela nästa år.
Gå till toppen